I. díl - Vyvázání ze závazku, jaké máte možnosti?


06. 02. 2020  09:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Mnoho občanů či klientů bank se dostává do situace, kdy se potřebují tzv. vyvázat z úvěru a přenést veškerá práva a povinnosti na jiného dlužníka či úplně jiného člověka. Typickými příklady této situace je například rozvod manželství, vypořádání podílového spoluvlastnictví, darování nemovitosti apod. Vyvázání z úvěru však nemusí být vždy tak jednoduché a automatické jak vše na první pohled vypadá.

I. díl - Vyvázání ze závazku, jaké máte možnosti?




Vyvázání z úvěru může někdy potřebovat téměř každý

Těch situaci pro uplatnění vyvázání je skutečně mnoho. Představte si, že společně s přítelkyní či manželkou nebo někým dalším pořizujete napůl nemovitost a společně ji financujete i úvěrem. Následně se rozhodnete rozejít, ukončit vztah či se prostě odstěhovat. Jenže na nemovitosti dál vázne zástavní právo, figurujete jako spoludlužník u daného úvěru a je třeba úvěr splácet. Ano, řešením je například dohoda o vypořádání.

Druhý spoluvlastník má o nemovitost zájem, a tudíž s ním uzavřete dohodu o vypořádání společného jmění manželů nebo dohodu o vypořádání podílového spoluvlastnictví nebo mu prostě nemovitost darujete s tím, že si tento jediný vlastník na sebe převede předmětný úvěr a vás z tohoto úvěru vyváže. Smyslem tedy je, aby, když už jste se zbavili svého podílu na nemovitosti a převedli vlastnictví na druhou osobu, jste dál nebyli dlužníky.

V zásadě je to i dost nefér, vy se zbavujete majetku, tedy aktiv, a na kontě vám může zůstat obrovský dluh, byť v tom nejste sám, ale odpovědnost a povinnosti máte.

Věc se řeší smlouvou, ale....

Právě uvedený záměr vyvázání se nejčastěji řeší v rámci smlouvy, kdy se uvádí, že ten kdo nemovitost získá pouze pro sebe, je povinen na sebe převést i celý úvěr, tedy vyvázat druhého dlužníka z úvěru. Málokdo si však uvědomuje, že tento závazek ze smlouvy je v podstatě nevymahatelný a právně pochybný. Oba vlastníci totiž rozhodují nebo se snaží rozhodovat za někoho třetího a tím je banka.

Je pouze na bance, zda dovolí a povolí vyvázání druhého dlužníka ze závazku. Je třeba si uvědomit, že banka vyvázáním jednoho z dlužníků snižuje nebo může snižovat bezpečnost úvěru. Místo dvou lidí, na nichž by mohla banka případně dluh vymáhat, je nyní pouze jeden člověk, což je vždy samozřejmě vyšší riziko. Banka tak může i přes uzavřenou dohodu o vyvázání toto člověka zamítnout. V takovém případě nemůže člověk, který se již zbavil části nemovitosti či jiného majetku, dělat vůbec nic. Jedinou možností je apelovat na spoludlužníka, aby buď závazek splatil co nejrychleji nebo aby ho přefinancoval jiným úvěrem.

Je nutné si uvědomit, že banka je tím jediným pánem, který rozhodne o tom, zda můžete být z úvěru vyvázání či nikoliv. Stačí tedy, aby druhý spoludlužník měl ve vztahu k požadavkům banky na jeho bonitu nízký příjem a vyvázání již povoleno nebude.


Jak konkrétně vyvázání řešit a jak správně postupovat se dozvíte v druhém díle článku příští čtvrtek.


 

 



I. díl - Vyvázání ze závazku, jaké máte možnosti?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12597079632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více