Index mizérie a bídy má Česká republika nejhorší. Jak se měří naše bída?


06. 11. 2020  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Pan Poplatek a paní Poplatková se podivili, že existuje tzv. Index mizérie, nebo také index bídy, podle kterého se hodnotí ekonomické problémy občanů a země. "Takže konečně můžeme změřit míru naší mizérie a míru našich nekonečných problémů,"  řekli si Poplatkovi a podívali se na celý index podrobněji.

Index mizérie a bídy má Česká republika nejhorší. Jak se měří naše bída?




Česká republika má pravděpodobně nejvyšší index mizérie od krize v roce 2009. Index mizérie neboli tzv. index bídy, je prostým součtem dvou makroekonomických hodnot, míry inflace a nezaměstnanosti. Jedná se o kombinaci rostoucích cen a počtu lidí bez práce. Vysoké ceny dopadnou nejen na nezaměstnané, ale i na lidi s příjmy. Zaměstnanci navíc budou mít hlouběji do kapsy, protože reálná mzda půjde s velkou pravděpodobností dolů.

Vláda a ČNB se „postaraly“ o vysokou inflaci a zdánlivě nízkou nezaměstnanost. Tato kombinace znamená, že index mizérie měl v září oficiální hodnotu 7 bodů. (inflace = 3,2 %, nezaměstnanost = 3,8 %). S příchodem ledna však ceny výrazně neklesnou a budou se nadále pohybovat v blízkosti 3 %. Nezaměstnanost se však stane reálnou a ta se ve skutečnosti může nyní pohybovat kolem 8 %. Index mizérie může tedy převyšovat 11 bodů, což je od krize v roce 2009 nejvyšší číslo. Zatím nejhůře na tom byla česká ekonomika v únoru 2012, kdy index mizérie dosahoval 10,9 bodu. Tento smutný rekord jsme pravděpodobně už nyní překonali, ale reálně ho uvidíme až začátkem roku 2021.

Poplatkovi ví a denně vidí i v obchodě, že inflace roste v České republice téměř nejvíce v Evropě. Poplatkovi také vědí, že mnoho jejich známých a přátel přišlo o práci a jsou doma, byť jsou oficiálně ještě stále zaměstnáni. Jejich zaměstnavatelé totiž pobírají podporu a náhradu mzdy za tyto zaměstnance. Jakmile však programy jako anticovid apod. skončí, má výrazně vyskočit i míra nezaměstnanosti. Právě tu reálně ekonomové odhadují na 8 až 9 procent. Z premianta v nejnižší nezaměstnaností se vyšvyhneme bohužel do termného evropského průměru.

Pan Poplatek by podobný index indexem mizérie asi nenazval. Je totiž velmi zjednodušený a málo vypovídající. Fakt, že nás ale čekají těžké časy je bohužel pravdivý. Dva lockdowny ekonomiky během jednoho roku je totiž bohužel až příliš.



Index mizérie a bídy má Česká republika nejhorší. Jak se měří naše bída?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12603899056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více