Investovali jste do emise Impuls2019? Mějte se na pozoru!


23. 07. 2019  00:17          komentáře (3)

Internet zaplavila série dalších podivných dluhopisových emisí, které lákají na dvouciferný výnos a „jistou a transparentní investici nezávislou na výkyvech trhu“. Už na první pohled je ale patrné, že transparentní tato investice rozhodně není a o její návratnosti lze vcelku oprávněně pochybovat. Jedná se totiž o bondy ze série xxx2019, které vykazují všechny znaky prašivých dluhopisů. 

Investovali jste do emise Impuls2019? Mějte se na pozoru!




Již v březnu tohoto roku informoval spotřebitelsko-poradenský server Rizikovedluhopisy.cz o pochybných emisích Invest2019 a Pohoda2019. Na stejném principu byla vydána také emise Eko2019 a rovněž Impuls2019, jejíž webové stránky, jako jediné, stále fungují. Na zbylých třech zůstal pouze kontakt na emitenta, veškeré další podrobnosti o emisích a jejich účelu zmizely neznámo kam. 

Ani web www.impuls2019.cz se však, co do objemu informací, nikterak nepředal. Po krátkém úvodu s ne příliš konkrétním popisem podnikatelského záměru, který spočívá v údajném budování sítě maloobchodních prodejen levného oblečení v rámci ČR a Slovenska, následují detaily dluhopisové emise. Ta čítá 200 ks obligací o nominální hodnotě 25 tis. Kč s ročním úrokem 12 %, přičemž stejně, jako tomu bylo u ostatních emisí, splatnost a zároveň konec upisovacího období jsou stanoveny na rok 2022. 

Po Emisních podmínkách, které obsahují zjevné právní vady např., že se jedná o cenný papír na jméno, což je v rozporu se zákonem o dluhopisech, následuje záložka Otázky a odpovědi, kde se potenciální investor mj. dozví, že dluhopisy jsou poměrně bezpečnou investicí pro konzervativní investory, kterým nabízejí zajímavý výnos a 100% návratnost.“

„To je, samozřejmě, holý nesmysl, kterým provozovatelé webu uvádějí investory v omyl. V případě nezajištěných firemních dluhopisů bez ratingu a prospektu ČNB jde o nanejvýš rizikovou investici,“ vyjádřila se Eliška Skřivanová, mluvčí webu Rizikovedluhopisy.cz.

dluhopis_vzor

Celou tuto změť absurdit pak dokresluje jednoduchý obrázek tikajících hodin bezplatně stažený z fotobanky Pixabay.com, který má zřejmě působit na investorovo podprahové vnímání, aby zbytečně neztrácel čas a s vytvořením objednávky neotálel. 

Za emisemi přitom stojí známé dluhopisové firmy Direkto, Petlas CZ a Spice Space, zcela prokazatelně napojené na osobou podnikatele Miroslava Jirsy, nejméně jednou odsouzeného pro podvod. Z režie podnikatele pocházejí také dluhopisy společnosti HOPE STAV, konkrétně pak emise Ecosenior a Senior Trend. Splácení, přinejmenším jedné z nich je už nyní problematické.

„Chci upozornit na podvodné jednání firmy Hope-stav s.r.o. Tato firma vydala v roce 2017 korporátní dluhopisy Senior trend. Ty jsem zakoupil v dobré víře, že vložené prostředky budou bezpečně a výhodně zhodnoceny. První malá splátka výnosů proběhla v pořádku, nicméně další dvě již nikoli. Přes opakované urgence firma neodpovídá a k výplatě výnosů nedošlo. Za vším stojí firma Petlas cz s.r.o. jednatele M. Jirsy. Při bližším zkoumání lze na internetu dohledat, že z vydávání korporátních dluhopisů si tato firma udělala hlavní předmět svého podnikání. Vydává další a další emise podvodných dluhopisů (Eko2019, E-mobility, Impuls2019, Brittex) za jediným účelem – vylákat z důvěřivých občanů peníze na sliby, o kterých dopředu ví, že je nebude plnit. To ostatně dokazují internetové diskuse. Zvažuji proto podat na firmu trestní oznámení pro podvod,“ uvedl ke kauze jeden z investorů, pan Z. Č. z Jeseníku.

Navzdory skutečnosti, že všechny tři společnosti emitují dluhopisy v řádech desítek milionů, nejsou jejich hospodářské výsledky transparentní. Zatímco společnost Spice Space uveřejnila ve Sbírce listin účetní závěrku naposledy za rok 2017, kdy vykázala nulový hospodářský výsledek a doložila pouze základní kapitál ve výši 2,5 mil. Kč, v případě firem Direkto a Petlas CZ je situace o poznání horší v tom, že účetní závěrku nezveřejnily vůbec, což je v rozporu se zákonem o účetnictví. Investoři tak nemají možnost se dozvědět, jak se společnostem reálně finančně daří, což může mít neblahý dopad na návratnost jejich finančních prostředků.  

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Investovali jste do emise Impuls2019? Mějte se na pozoru!

ozvěte se,kdo má nějaké informace z vyšetřování policie na toho lumpa Jirsáka
Kontaktovala mě policie dne3.listopadu2020,abych odpověděl na několik otázek k vyšetřování podvodu,k...
emise Impuls2019
Dejte vědět,kdo jste si koupili dluhopisy Impuls2019.Nevyplácejí úrokové výnosy a zřejmě je to podv...
Dluhopisy Impuls2019
Prosil bych aby se ozvali i další kupci.kteří zakoupili dluhopisy Impuls 2019 a PODĚLILI SE SE SVÝMI...
Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12629087088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více