IV. díl - Islámské bankovnictví – Islámské právo Šaria v bankovnictví


05. 07. 2019  00:02     Miroslav Zeman, spolu s REID Creative     komentáře (0)

Islámské bankovnictví se podřizuje stejně jako jiné sféry lidského života islámskému právu. Toto právo - Šaria je základním právním pramenem muslimů a představuje určitý jednotící a sjednocující prvek mezi islámskými státy. Jak se Šaria projevuje v islámském bankovnictví?Na serveru www.bankovnipoplatky.com přináším seriál o islámském bankovnictví.

IV. díl - Islámské bankovnictví – Islámské právo Šaria v bankovnictví




Projevy islámského práva v islámském bankovnictví

Již v minulých dílech článků o islámském bankovnictví jsme na vliv práva Šaria narazili. Dozvěděli jsme se tak, že banky, stejně jako jiné hmotné a nehmotné statky patří bohu a muslimové je tak také vnímají a nakládají s nimi dle božích principů a zásad. Základním prvkem jakékoliv ekonomické aktivity v islámských zemích je milosrdenství a pomoc slabým. Dále také využívání bohatství ve prospěch společnosti jako celku. To však není vše, co Šaria do islámského bankovnictví přináší.

Hlavním cílem jsou jasná pravidla

Cílem aplikace islámského práva Šaria v islámském bankovnictví je odstranit všechna možná nedorozumění a nejasnosti, jež mohou vyplývat ze všech možných smluv, snížit tím sociální napětí a vyvarovat se sporům. Z toho například vyplývá i jasné odporučení, aby finanční ujednání byla vždy vedena v písemné formě.

Dalším cílem je sjednocování praxe a principů fungování bankovnictví ve většině islámských zemí. Tento sjednocovací proces lze přirovnat ke sjednocování evropského hospodářského či měnového prostoru. Rozdíl je však v tom, že sjednocování pravidel v islámských zemích vychází z tradice a je realizováno přirozenou cestou od spodu.

Smyslem ekonomické aktivity je zajištění základní potřeb člověka či banky

Islámské právo nabádá člověka, aby se soustředil na pokrytí svých základních potřeb a případné přebytky nevyužíval a šetřil je. To samozřejmě platí univerzálně i pro banky či jiné instituce.

Následně pak je nutné tyto úspory „investovat“ ve prospěch společnosti nebo jedince v nouzi (péče o druhé, vzájemnost). Pokud tedy člověk či banka bude žít „finančně asketicky“ a následně hromadit peníze jako své úspory, ale nebude je nijak využívat, bude považována za hamižnou a její jednání bude v rozporu s myšlenkou člověčího správcovství stvoření.

I to je jedním z hlavních důvodů, proč jsou banky v islámském světě tolik aktivní na poli investování a to nejen v domovských zemích, ale i v zahraničí. I v Evropě či přímo v České republice najdeme mnoho příkladů významných investic islámských bank. V případě České republiky můžeme zmínit například oblast lázeňství. Investice do lázeňství je investicí do zdraví a života člověka.

Karikatura - aspekty islámského bankovnictví

Islámské právo zakazuje nečestnost, podvod i lichvářství

Islám zakazuje nečestnost, podvod, klam, donucování, lichvářství, hazardní hry a další nespecifikované škodlivé jednání, proto by vždy člověk měl mít možnost prodat, koupit nebo jinak proměnit svůj vztah k majetku či penězům za solidních, jednoduše definovaných a spravedlivých podmínek, ideálně tedy dle podmínek práva Šaria. V případě bank je pak důležitý zákaz lichvářství, kterému se budeme věnovat v příštích dílech našeho seriálu.

Všechny humánní prvky v islámském bankovnictví jsou dány tradicemi a právem

Dá se říci, že všechny humánní prvky a principy platící v islámské společnosti i islámském bankovnictví jsou uplatňovány s ohledem na tradici u užívání islámského práva Šaria. V současné době nelze úspěch některých islámských ekonomik odůvodnit pouze příjmy z těžby ropy. V islámských zemích sílí i banky a finančnictví, které patří k velmi výkonným sektorům islámských ekonomik. Je zřejmé, že uplatňování humánních a lidských principů v bankovnictví nemusí mít negativní vliv na jejich výkonnost, efektivitu či zisk.

V příštím díle se budeme věnovat vztahu Islámskému bankovnictví a islámského státu.

I. díl seriálu o islámském bankovnictví najdete ZDE!

II. díl seriálu o islámském bankovnictví najdete ZDE!

III. díl seriálu o islámském bankovnictví najdete ZDE!



IV. díl - Islámské bankovnictví – Islámské právo Šaria v bankovnictví

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15612349424

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více