Jak na spoření? Zkuste spořicí účet


30. 10. 2012  00:09     Redakce www.bankovnipoplatky.com     komentáře (0)

Člověk nemusí mít vystudovaný titul z ekonomie či finanční matematiky, aby věděl, že spoření je velmi užitečná věc. Ukládat si na horší časy část prostředků z příjmu, ať již pravidelného nebo nepravidelného, fungovalo již za dob našich babiček a i dnes by to mělo být standardem pro každého zodpovědného člena moderní společnosti.





Od časů našich babiček se však hodně změnilo. Zázemí bank je na internetu, účty si ovládáme sami a produktová nabídka se rozrostla tak nevídaným způsobem, že je někdy obtížné se v tom vyznat. A to zejména v oblasti investování a spoření. Lze říci, že v poslední době, na úkor nevyhovujících běžných účtů (zanedbatelné až nulové úročení) či termínovaných vkladů (nepříjemné omezení výpovědní lhůtou), začaly hrát prim hlavně spořicí účty.

.

REALITY TEST SPOŘICÍCH ÚČTŮ!

.

Spořicí účty jsou specifické bankovní účty, jejichž hlavním účelem je sdružování finančních prostředků a jejich zhodnocování. Vazba klient-banka je u spořicího účtu výhodná pro obě strany. Klient dostává od banky vyšší úročení prostředků, může s penězi přitom volně disponovat a banka má určitou míru jistoty, že tyto prostředky bude moci i přesto používat. Ptáte se, jak to, když zde není žádná výpovědní lhůta? Plyne to jak z vyšších úroků, tak z praxe prověřeného faktu, že na spořicím účtu si lidé nechávají peníze zhodnocovat a moc na ně nesahají. Banka tak ví, že s vysokou pravděpodobností může tyto prostředky investovat a nebát se, že si pro ně klienti ve větším množství či všichni najednou v řádu dní přijdou. Navíc lze dnes spořicí účet založit za 5 minut přes internet, aniž by člověk opustil křeslo u svého počítače. Neexistuje tak jediný důvod, proč nechávat svoje peníze (nad rámec pravidelných či předvídatelných výdajů) spát či zahnívat na neúročených běžných účtech. Pokud tedy patříte k několika stovkám tisíc Čechů, kteří své úspory nechávají povalovat na běžných účtech, zamyslete se, jestli by nebylo lepší založit si spořicí účet a získat následující výhody:

  •          Vyšší úročení vkladů
  •          Efektivní ochránění úspor proti inflaci (jak kdy)
  •          Nízké nebo nulové bankovní poplatky
  •          Možnost jednoduchých transferů z účtu na účet pomocí internetového bankovnictví

Možnost spoření na různé účely (tvorba obálek, záložek, podúčtů apod.)



Jak na spoření? Zkuste spořicí účet

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44493445344

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782