Jak se dostat z krize? Stačí vytisknout peníze


08. 04. 2021  01:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Evropská centrální banka zrychlí tisk peněz. Tyto peníze hodlá následně vrhnout na trh a do volného oběhu. Slibuje si tak od celé transakce zvýšení spotřeby a poptávky, které oživí následně ekonomiku Eurozóny. Pan Poplatek kroutí hlavou a připomíná historické paralely.

Jak se dostat z krize? Stačí vytisknout peníze




Ekonomika, která je závislá na tisku peněz a jejich masovou distribuci do ekonomiky určitě nemůže být považována za zdravou ekonomiku, myslí si pan Poplatek. Vytváří se tak fiktivní hodnoty a nejrůznější cenové bubliny. Každý tisk peněz také vede ke zdražování zboží a služeb, z důvodu nadbytku oběživa v ekonomice. Peníze by měli do ekonomiky pumpovat samotní lidé a firmy, nikoliv národní banky, nebo Evropská centrální banka, která dodává stamiliardy Eur do ekonomiky EU nákupem dluhopisů a akcií. 

Připomeňme si historii a kam vedlo neúměrné tisknutí peněz. První takovou krizi zaznamenalo tehdy ještě České království v područí Habsburské monarchie po Bílé Hoře, kdy organizátor projektu Valdštejn razil miliony stříbrných mincí u kterých postupně snižoval množství stříbra, až tyto mince ztratily drtivou většinu své hodnoty. Následně pak o tyto mince přestal být zájem, a zboží na trhu výrazně zdražilo. Nakonec vše musela vyřešit měnová reforma.

Dalším příkladem v nedávné minulosti je Německo po první světové válce. Masivní tisk peněz měl za cíl vypořádat se s miliardovými reparacemi, které muse Německo po prohrané válce platit. Na domácím trhu však tato politika vedla k masivní inflaci a zdražování. Zdražování bylo tak extrémní, že ráno dostal dělník týdenní výplatu a večer už za ni nekoupil ani chleba. Ceny základních životních potřeb se počítaly na miliony a následně i miliardy marek. O deset let později naopak říšská marka patřila mezi nejtvrdší a nejstabilnější měny. 

Aktuálně s hyperinflací bojuje Venezuela, která nekontrolovaně tiskne peníze a vrhá je v podobě pomoci a podpor nejchudším vrstvám na trh. To vede k extrémně rychlé inflaci, která činí až několik stovek procent měsíčně. Pro srovnání inflace v České republice se aktuálně pohybujem mezi 2 až 3 procenty za rok a to patří k nejvyšším v Evropě.

Nekontrolovaný a přemrštěný tisk peněz není řešením ekonomických problémů. Lze s ním překonat velmi krátkodobě největší propad výkonu ekonomiky, ale ze střednědobého hlediska si tato politika vybere svou daň v podobě dražšího zboží a služeb. Bohužel nic není zadarmo, a to ani peníze, dodává pan Poplatek.



Jak se dostat z krize? Stačí vytisknout peníze

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12465943328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více