Jak vydědit nehodného potomka. Jde to, ale není to jednoduché


28. 08. 2023  08:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Blažena 55 let, zdravotní sestra se ptá, zda existují možnosti jak vydědit syna, který nejeví žádný zájem o svého otce. Jaké jsou případné možnosti a jaké varianty přichází v úvahu? 

Jak vydědit nehodného potomka. Jde to, ale není to jednoduché




Můj manžel má syna z přechozího manželství, který bere drogy, neustále se zadlužuje, má exekuce a celkově vede špatný život. Navíc nemá o manžela sebemenší zájem. Vůbec se mu neozývá, nereaguje na přání k narozeninám a už ani o jeho reakce nemáme zájem. A teď k mému dotazu. Manžel by si přál, aby po jeho smrti dostala všechen jeho majetek naše společná dcera a jeho syn neměl na nic nárok. Je možné odříznout manželovo syna od dědictví? Slyšela sem, že vlastní dítě nemůžete ignorovat při dědictví, a to má ze zákona na dědictví nárok. Je tedy možné to nějak řešit? 

Odpověď advokáta:

Dobrý den, máte pravdu, že vlastní dítě je ze zákona nepominutelný dědic. Na druhou stranu dává zákon možnost jeho dědický podíl významně zkrátit. Tedy podíl dospělého dědice můžete v závěti snížit až na 25 procent, teď čtvrtinu toho na co by měl nárok v případě, kdy by jste závěť nesepsali. V závěti je tak tedy nutné pamatovat na to, že musíte odkázat tomuto synovi alespoň 25 procent jeho podílu na který by měl nárok v případě, kdy by se věc řešila jen podle zákona. V tomto případě, kdy by dědily dvě děti a Vy, by se to týkalo 25 procent z jeho třetiny, což už není mnoho.

Pokud byste chtěli aby nedědil vůbec nic, i tato možnost je reálná. Manžel si už za doby svého života může rozhodnout o tom co s majetkem udělá a nikdo ho v tomto nemůže omezovat. Pokud se tedy manžel rozhodne, že svůj majetek daruje Vám a dceři, pak to může bez problémů například darovací smlouvou realizovat. Pokud by se darování týkalo i nemovitosti, může si na ní doživotně zřídit věcné břemeno užívání, čímž si zajistí, že tuto nemovitosti bude moci bezplatně doživotně užívat a bude mít na ni vliv. Vlastnictví už ale bude náležet Vám a dceři a tudíž tento majetek nebude spadat do dědictví a syn manžela na něj nebude mít vůbec žádný nárok. Tedy nebude mít nárok ani na zmíněnou čtvrtinu svého zákonného podílu. Takto může svůj majetek manžel převést kompletně.

Které instituce mají souvislosti s děděním

  • Notář – sepisuje závěti a ukládá je do rejstříku závětí, následně také řeší dědictví po smrti zůstavitele,
  • Advokát – sepisuje darovací smlouvy v případě, kdy se rozhodne vlastník ještě v době života svůj majetek převést na osoby, které mu jsou nejbližší.
  • Katastr nemovitostí – v případě nemovitostí zajišťuje vklad vlastnického práva jak v případě darování, tak i v případě dědění, kdy zapisuje dědice jako nové vlastníky nemovitostí.


Jak vydědit nehodného potomka. Jde to, ale není to jednoduché

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15239382304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více