Jak vypadá tvář českého bankovnictví? Podívejte se na 1. díl výsledků unikátního průzkumu


21. 03. 2014  00:19     BP.com     komentáře (0)

Redakci internetového portálu www.bankovnipoplatky.com se podařilo získat výsledky unikátního průzkumu Global Consumer Banking Survey 2014, který vznikl v dílně společnosti Ernst & Young. Zapojilo se do něj přes 32 tisíc osob ze 43 zemí světa od července do října 2013. Co z něj vyplývá a jak si v něm stojí Česká republika, zastoupená 415 klienty?

Jak vypadá tvář českého bankovnictví? Podívejte se na 1. díl výsledků unikátního průzkumu




Nárůst důvěry v bankovnictví globálně vzrostl u 33 procent klientů. V České republice to bylo daleko méně – jen u 13 procent klientů. Pro 76 procent respondentů z České republiky zůstala důvěra v bankovní ústavy stejná. Zbytek, 11 procent respondentů, označil situaci za pesimistickou a důvěru v banky zmenšil. Tento poslední zmíněný výsledek však není ve srovnání s globálními čísly (-19 %) nebo situací v Itálii (-52 %!!!) vůbec špatný.

Minimální či žádnou důvěru v České republice mají 4 procenta spotřebitelů bankovních služeb, na druhé straně absolutní důvěru ve svou banku má čtyřicet procent českých klientek a klientů. To je – opět – velmi dobrý výsledek, srovnatelný s tím v Německu, u našich východních sousedů ze Slovenska (48 %) a jižních sousedů z Rakouska (42 %) je situace mírně příznivější.

Podívejte se na následující obrázek:

.

11.PNG

.

Velmi zajímavý je i druhý graf, na němž vidíme tři sloupce. Jednoznačně z nich vyplývá důležitost bankovních poplatků pro důvěryhodnost banky. 51 procent klientů totiž spojuje důvěryhodnou banku s otázkou bankovních poplatků. Pro 42 procent respondentů je klíčová schopnost dostat se k hotovosti a pro 34 procent je stěžejní způsob komunikace jejich banky směrem ke klientům.

.

22.PNG

.

Není bez zajímavosti, že česká republika patří k Mecce odporu proti bankovním poplatkům a cenám služeb v bankovnictví jako takovým. Citlivější na bankovní poplatky jsou totiž jen klienti v Irsku (60 %), srovnatelný rozměr připisují poplatkům v Itálii (47 %). Jak je to hodnoceno, práte se? Jednoduše -  podle počtu klientů, kteří zručili bankovní produkt z důvodu poplatků . Průměr Evropské unie je v tomto sledovaném ukazateli 36 %.

.

33.PNG

.

Poplatky a ceny se promítají i do posledního pohledu, který dnes zmíníme. Prostudujte následující obrázek. 50 procentní podíl klientek a klientů jako důvod podepsání kontraktu s další bankovní institucí uvádí právě snahu dosáhnout na výhodnější sazby a nižší poplatky. To je více než dvakrát větší číslo než u ostatních uváděných příčin "nevěry" vlastní bance - nabídce lepšího servisu či lepší, speciální produktové charakteristice vybraného produktu.

44.PNG

.

Druhý díl analýzy průzkumu Global Consumer Banking Survey 2014 přineseme v příštím týdnu.

DATA: Ernst & Young



Jak vypadá tvář českého bankovnictví? Podívejte se na 1. díl výsledků unikátního průzkumu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15709899488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více