Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - II. díl


06. 02. 2017  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek po 11 letech končí. Za tu dobu, od roku 2005, ukázala na skutečně absurdní bankovní poplatky z nichž mohou čtenáři serveru Bankovní poplatky vybírat ten historicky nejabsurdnější. Který poplatek hodnotí jako nejabsurdnější samotné banky?

Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - II. díl




Jedenáct absurdních poplatků, které anketa v průběhu svého působení odhalila, lidé nepochopili a postrádají jejich logiku a smysl. V průběhu doby také o nejabsurdnějších poplatcích rozhodovalo a svůj hlas některému z nich dalo více než tři sta tisíc čtenářů a klientů bank. Jednalo se tak zdaleka o největší hlasovací anketu ve finančním a bankovním sektoru vůbec.

UniCredit Bank nejabsurdnější poplatky nehodnotí

UniCredit Bank zastává stanovisko, že každý poplatek, byť byl následně vyhodnocen jako absurdní měl a mohl mít u konkrétní banky a v konkrétní době své opodstatnění. Se zavedením služeb a to i těch elektronických jsou spojeny nějaké počáteční náklady, které následně banka oceňuje stanoveným poplatkem.

I ten na první pohled možná nejabsurdnější poplatek je či byl v drtivé většině součástí pečlivě laděné poplatkové strategie každé banky a pro bankovní dům tak má své opodstatnění vzhledem k vynaloženým nákladům. Navíc v průběhu několika let se díky digitalizaci některé věci automatizovali, ale i tento krok v počátcích stojí finanční investici. Z tohoto pohledu je proto složité uvedené poplatky takto hodnotit,„ říká tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

mBank má za nejabsurdnější hned několik poplatků

mBank by jako historicky nejabsurdnější bankovní poplatky označila – poplatek za příchozí platby či za vklad na účet, kreditní operace, poplatek za předčasně splacený úvěr, poplatek za vedení účtu k hypotečnímu, spotř. úvěru nebo úvěru u stav. spoř., poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou a poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking.

Právě u mBank je označení těchto poplatků logické, protože právě mBank je první bankou, která z poplatků udělala svou konkurenční výhodu. I když tato banka v průběhu doby ztratila svou dynamiku a přitažlivost a dostala na trh tvrdou konkurenci v podobě dalších nízkonákladových bank, drží si mBank své místo na trhu a opět získává na oblibě.

Air Bank nemá ráda poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

Air Bank by jako nejabsurdnější poplatek označila právě poplatek za zjištění zůstatku na účtu přes bankomat. Tento poplatek byl vyhlášen jako nejabsurdnější za rok 2012. Hodnocení Air Bank je logické. Banka spustila projekt masivního budování svých nových bezkontaktních bankomatů a jejich logickou výhodou bude i absence poplatku za zjištění zůstatku. Důležitým argumentem proti poplatku je, že náklady na zobrazení zůstatku na účtu jsou minimální, ale především, že je absurdní, pokud je zpoplatnění této služby dražší než výběr z bankomatu.

 

 



Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - II. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15655167760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více