Jaroslav podal pouze nezávaznou žádost o úvěr. Objevil se v registru dlužníků


22. 06. 2017  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Jaroslav si pouze ze zájmu a informačně nechal udělat nabídku banky na úvěr. Už v tu chvíli se ale objevil v registru dlužníků a u jiné banky mu úvěr nebyl schválen. ČTĚTE DÁLE!

Jaroslav podal pouze nezávaznou žádost o úvěr. Objevil se v registru dlužníků




Někdy může nastat situace, kdy u bank bohužel neplatí, že za zeptání nic nedáš. Na tuto překvapivě nepříjemnou skutečnost poukázala příhoda pana Jaroslava. Klient se setkal s tím, a jistě nebyl jediný, že i pouhá žádost o úvěr u banky, se zaznamenává v registru dlužníků. Tato skutečnost přitom může významně zkomplikovat možnost vzít si v budoucnu úvěr u jiné banky.

Protože pan Jaroslav potřeboval neúčelový úvěr, zastavil se na jedné z poboček své banky, aby se nezávazně zeptal, jaká by byla úroková sazba, podmínky úvěru, celková výše RPSN atd. Vzhledem k tomu, že jeho banka ve svých letácích nabízela úrokovou míru „od 5,7 %“, bylo pro Jaroslava nemilé překvapení, že po půlhodině čekání a vyplňování všech možných dokumentů a lejster, mu nabídli úvěr s výší RPSN 19,9 %. Jaroslav se tedy s touto informací smířil s tím, že ztratil sice hodinu života, ale byla to užitečná zkušenost. Žádné další banky už poté neobíhal.

Následně si zažádal o úvěr u své druhé banky, kde má také veden účet a kde mu nabídli úrok 12,9 % a RPSN 14,8 %. Ihned na místě mohl Jaroslav podepsat smlouvu a začít čerpat peníze. Ale ouha, objevil se nečekaný zádrhel. Po hlubším nahlédnutí do registru dlužníků mu bankéřka sdělila, že mu nemohou úvěr poskytnout, protože už v registru dlužníků visí jiná jeho žádost o úvěr a to přesto, že Jaroslav u své první banky o úvěr nežádal, ale pouze se byl informovat.

Jaroslav tedy neváhal a zavolal do první banky, aby ho z registru vyřadili. Operátorka na lince ho informovala, že se musí osobně zastavit na pobočce. Jaroslav tedy znovu vážil cestu do banky a opět vystál frontu. Po projednání věci, úředník banky Jaroslavovi sdělil, že potvrzení o vyřazení z registru vydat nemohou a že musí na jejich pobočku přijít znovu, tedy potřetí. Jaroslav proto podal stížnost a požádal, aby mu poslali potvrzení poštou, což se za pár dnů stalo.

Nyní musel Jaroslav znovu jít na pobočku druhé banky, aby mohl pořízení úvěru dokončit. Takže lákavých a zázračných 5,7 % z reklamy, které se při návštěvě banky změnily na nepřitažlivých 19,9 %, mu pořádně zkomplikovaly život. V bance se mu pochopitelně ani neomluvili. Inu, kdo se moc ptá…. atd., chtělo by se dodat. 

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



Jaroslav podal pouze nezávaznou žádost o úvěr. Objevil se v registru dlužníků

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více