Jednodušší cesta k úvěru. Záruky za financování inovativních start-upů se zvyšují


30. 08. 2019  00:58     Tisková zpráva     komentáře (0)

Dobrá zpráva pro podnikatele: financování inovativních start-upových projektů je dostupnější. Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo aktualizaci programu INOSTART, který nabízí zvýhodněné záruky za úvěry začínajícím podnikatelům z celé České republiky. Financování poskytuje Česká spořitelna a záruky za ně vystavuje Českomoravská záruční a rozvojová banka

Jednodušší cesta k úvěru. Záruky za financování inovativních start-upů se zvyšují




Program představuje jednodušší cestu k úvěru, který začínající inovativní podniky potřebují k rozjezdu svých odvážných plánů, ale vzhledem k chybějící podnikatelské historii je pro ně obtížné na bankovní financování dosáhnout, říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Bankovní záruky za úvěry v rámci programu INOSTART se navyšují o 10 % a mohou tak zajišťovat až 70 % jistiny úvěru. Úvěry z programu INOSTART od 500 tisíc do 15 milionů Kč lze využít na financování nákupu hmotného, nehmotného, investičního a neinvestičního majetku i na pokrytí provozních nákladů. Žádost o záruku podává žadatel prostřednictvím poboček České spořitelny.

V programu INOSTART Česká spořitelna poskytla úvěry už za 395 milionů Kč.

Česká spořitelna se stala již tradiční adresou pro start-upy hledající financování pro zajímavé, inovativní projekty. Dlouhodobě se snažíme nacházet optimální řešení, která umožňují zavádět tyto nápady do praxe. Ne náhodou jsme v tuzemsku jedinou bankou zapojenou i do programu Inostart,“ zdůrazňuje Ladislav Dvořák, manažer Business Insight Center v Českém spořitelně.

Naše banka dlouhodobě podporuje podnikatele v jejich růstu a přispívá k realizaci inovativních projektů. Díky navýšení námi poskytované záruky u tohoto programu usnadníme přístup ke komerčnímu financování většímu počtu začínajících podnikatelů, kteří mají zajímavé a inovativní nápady, a budou je tak moci zrealizovat,“ říká Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky

Inovace oslovují stále víc domácích firem a podnikatelů. Loňský průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků a České spořitelny ukázal, že dvě třetiny malých a středních podniků investují do inovací více než deset procent obratu. To představuje dvacetiprocentní nárůst za posledních pět let,“ říká ministr Havlíček.

Podle 51 % oslovených firem je hlavním cílem inovací zvýšení tržeb. Třetina inovativních firem míří na zvýšení konkurenceschopnosti a 4 % podniků usilují o získání patentů. Téměř 40 % podnikatelů se hlásí k produktovým inovacím, stále však převažují inovace procesní.



Jednodušší cesta k úvěru. Záruky za financování inovativních start-upů se zvyšují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12534781936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více