Jednotná nabíječka na mobily? Spotřebitelé jásejte


02. 03. 2020  01:32     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Vadí vám neustálé hledání té správné nabíječky k mobilu nebo tabletu? Máte v rodině více typů telefonů a několik druhů nabíječek? Pak vězte, že za dva roky už by mělo být vše jinak. V celé EU by měla fungovat jedna jediná nabíječka.

Jednotná nabíječka na mobily? Spotřebitelé jásejte




Máte mobil Apple, Samsung nebo Huawei? Pak budete mít také s největší pravděpodobností jiné nabíječky. Výrobci mobilů či tabletů si vyvíjejí nabíječky přímo pro své potřeby a potřeby svých výrobků. V praxi tak můžete mít doma klidně tři typy úplně odlišných nekompatibilních nabíječek.

Už žádné nabíječky u balení nových mobilů

Nutností tohoto systému pak je přidávat vždy jednu nabíječku ke kompletu balení telefonu. Pokud chce zákazník nabíječku další, musí si ji samozřejmě přikoupit. V mnoha rodinách to pak funguje tak, že každý hledá vždy právě tu svoji nabíječku pro svůj konkrétní mobil, pokud tedy nemáte mobily stejné. Na cesty si pak nemůžete vzít pro celou rodinu jednu nabíječku nebo jeden typ nabíječek, ale každý z rodiny s odlišným telefonem nebo tabletem musí myslet právě na tu svoji speciální.

EU zase reguluje

Evropská unie se rozhodla ve své neustálé uniformní snaze sjednotit i nabíječky na všechny tyto přístroje. Nově by tak měl mít každý výrobce, každý typ telefonu či tabletu totožnou nabíječku se stejným vstupem. Vše kompatibilní. Až potud je vše v pořádku. Až bude jedna nabíječka, nebudete muset zkoumat, jak se jmenuje, jaký je to typ, nebudete muset si pořád nosit svou jednu nabíječku s sebou. Rodina prostě sáhne po nabíječce a pojede na výlet či na dovolenou. Když si svou nabíječku zapomenete doma, nebude to žádná tragédie. Váš kamarád nebo rodič bude mít stoprocentně stejnou nabíječku, kterou budete moci použít.

Objevuje se ale otázka, zda má problém zase řešit další regulace? Neměly by se výrobci s ohledem na přání a preference spotřebitelů dohodnout?

Unifikované nabíječky zastaví rozvoj a inovace

Věc má však i své oponenty a nevýhody. Například zástupci společnosti Apple argumentují tím, že sjednocení nabíječek zpomalí či zastaví inovace v oboru. Vývoj u nabíječek totiž vede ke zrychlování přenosu dat či rychlosti nabíjení. Navíc vzniknou nejasnosti u přechodů na kvalitativně jiné nabíječky či jejich vstupy v případě zásadních vynálezů či inovací.

Kritizuje se také, že EU zasahuje nařízeními do svobodného trhu a regulací opět nařizuje, co a jak se má dělat a co mají lidé chtít a výrobci vyrábět bez ohledu na konkrétní ekonomické a tržní potřeby.

Co ekologie?

Podle zastánců opatření povede unifikace nabíječek k omezení odpadu. Právě nabíječky jsou velmi častým předmětem vyhazování do košů na celém světě. Vyměníte telefon a nabíječka mizí v koši. Pokud budou všechny stejné, nabíječku ze starého telefonu si normálně ponecháte a budete ji používat dál.

Ať už opatření vstoupí v EU v platnost, či nikoliv, každý si najde výhody a nevýhody.

Ze spotřebitelského hlediska se nám ale jeví opatření jako výrazně pozitivní a výhody výrazně převyšují nevýhody. Věčné hledání a zkoušení nabíječek na naše telefony v lásce rozhodně nemáme.



Jednotná nabíječka na mobily? Spotřebitelé jásejte


Velice by mne zajímalo, jestli tou jednotnou nabíječkou myslí jen "vzhled", tedy že nabíječka bude m...
Diskutovat (1)