Jihočeši mají problém poznat lichváře, třetina se s ním již setkala


11. 09. 2012  11:31     TZ     komentáře (0)

Více než 30 % obyvatel Jihočeského kraje by nepoznalo lichváře od značkového nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Odhalil to průzkum projektu Navigátor bezpečného úvěru, který realizovala společnost GfK. Téměř polovina obyvatel kraje navíc neví, na koho se obrátit pokud už mají s úvěrem problém. Přitom celých 35 % obyvatel kraje (tedy více než 200 000) přiznává, že se s úvěrovými predátory již setkali.





A podle čeho by obyvatelé Jihočeského kraje lichváře poznali? Nejčastěji zmiňují zneužívání špatné finanční situace lidí a velmi vysokou úrokovou sazbu. Jen 15 % respondentů uvedlo, že „lichvář má nejasné, nejednoznačné a matoucí obchodní podmínky ve smlouvě, které nedostatečně vysvětlí“. Právě špatně uzavřená smlouva je přitom často zdrojem budoucích problémů. „Základní pravidlo při uzavírání spotřebitelského úvěru je důkladně si pročíst smlouvu, nejlépe je vzít si ji domu a prostudovat ji tam, na to mají spotřebitelé za zákona právo. Nic nepodepisovat hned, bez přečtení,“ varuje profesor Michal Mejstřík z University Karlovy, jeden z tvůrců projektu Navigátor. A jak jsou na tom Jihočeši? Více než 60 % dotázaných obyvatel kraje uvedlo, že trvá na prostudování smlouvy ještě před tím, než ji podepíšou, 80 % se navíc zajímá o to, jaké sankce jsou ve smlouvě uvedeny v případě nesplácení, a ještě více spotřebitelů zajímá možnost úvěr předčasně splatit. „V tomto ohledu si vede Jihočeský kraj velmi dobře, patří mezi nejlepší v republice. Přesto více než 15 % jeho obyvatel neví, jaká je výše jejich úvěrového limitu. Právě tato skupina obyvatel potom patří mezi nejohroženější v přeúvěrování,“ doplňuje profesor Mejstřík.

 

Překvapením průzkumu bylo, že téměř 25 % obyvatel Jihočeského kraje neví, jaké úvěry mají uzavřené jejich rodinní příslušníci a téměř třetina rodičů se o úvěrech nebaví se svými dětmi. 

    Další zajímavá zjištění průzkumu:  
  • Obyvatelé Jihočeského kraje nejvíce důvěřují bankovním domům. Právě na ně by se v případě potřeby obrátilo necelých 35 % Jihočechů. Často by sáhli také k půjčce od rodinných příslušníků.
  • Při výběru společnosti, od které si úvěr vezmou, velmi často spoléhají na doporučení známého, či rodinného příslušníka (ve 30 %).
  • Nejčastěji si v Jihočeském kraji lidé půjčují na nákup vozu či motocyklu (20 %), časté jsou také půjčky kvůli zdraví (19 %), nebo na vybavení bytu (15 %).
  •   Ideální úvěr podle obyvatel Karlovarského kraje?  

·         S nízkým úrokem přijatelným pro obě strany (31 %)

·         S možností předčasného splacení úvěru (31 %)

·         Bez skrytých poplatků (7,6 %)

·         S transparentními podmínkami (7,5 %)

 


Jihočeši mají problém poznat lichváře, třetina se s ním již setkala

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15700613008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více