Jiří 44 let:
Převedl zastavenou nemovitost a platí pokuty


20. 03. 2023  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH KLIENTŮ: Jiří je poměrně lehkovážný člověk. Tentokrát si neprostudoval zástavní smlouvu k úvěru a kvůli tomu musí bance hradit desetitisíce korun a pokutách. ČTĚTE DÁLE!

Jiří 44 let: Převedl zastavenou nemovitost a platí pokuty




Jiří si koupil byt na hypoteční úvěr. Součástí hypotéky byla jako nutnost tuto nemovitost zastavit bance. V zástavní smlouvě si přitom banka vymínila, že Jiří nesmí nemovitost převést na jinou osobu bez výslovného souhlasu a povolení banky. Jiří přitom smlouvy zásadně nečte stejně jako návody ke spotřebičům. Tentokrát se mu to však vůbec nevyplatilo.

Jiří si po pořízení hypotéky namluvil hezkou dívku a s touto se oženil. Jeho manželka začala od uzavření manželství na Jiřího působit ve smyslu, že se o něj stará pečuje a přitom nic nemá. Jiří se proto rozhodl, že manželce daruje polovinu svého bytu, aby měla jistotu, že také něco bude vlastnit, kdyby se Jiřímu něco stalo. Našel si přitom na internetu, že zástava na nemovitosti není překážkou převodu nemovitosti či její části. To je sice pravda, ale..

Jiří si nepřečetl a neprostudoval zástavní smlouvu s bankou, kde se nachází pravidla celé zástavy. Banka si přitom v rámci této smlouvy vyhradila právo vyjádřit se k případnému převodu nemovitosti a Jiří souhlasil s tím, že banku o souhlas s převodem požádá. To však Jiří neudělal a převod uskutečnil, aniž by tento převod bance vůbec nějak oznámil. Na vše se přišlo až v době, kdy mělo dojít k podpisu nové smlouvy o úrokové sazbě.

Banka na pochybení Jiřího přišla a v souladu s ustanovením zástavní smlouvy mu vyměřila pokutu 60 tisíc korun. Jiří přitom neuspěl se svými stížnostmi a nakonec musel pokutu uhradit. Pochybení Jiřího totiž bylo nesporné a banka měla na úhradu této částky skutečně nárok. Jiří už podobnou chybu neudělal. Tím spíše, když se manželka rok po získání poloviny bytu od Jiřího, s Jiřím rozvedla a Jiří jí musel vyplatit dalšími statisíci korunami.

Jiří tak už nyní ví, že věřit je sice hezké, ale vždy si měl uchovat nějakou jistotu a nezbavovat se bez jakéhokoliv zajištění svého majetku. A dále by měl Jiří pečlivě číst smlouvy a pořádně si rozmyslet své budoucí kroky, aby toho nemusel v budoucnu litovat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KAUZY A PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Jiří 44 let: Převedl zastavenou nemovitost a platí pokuty

Diskutovat (0)