Jitka 44 let:
Zaměstnávání na černo se jí nevyplatilo. Platí statisíce


15. 08. 2019  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ: Jitka se od mlada umí dobře ohánět. Založila si hospodu, která se neustále rozrůstala. Za svůj úspěch nevděčila Jitka ani tolik své pracovitosti, jako spíše nepřiznáváním příjmů a zaměstnávání lidí na černo. ČTĚTE DÁLE!

Jitka 44 let: Zaměstnávání na černo se jí nevyplatilo. Platí statisíce




Na černo, tedy bez pracovní smlouvy Jitka zaměstnala uklízečku, paní která myla nádobí i jednoho ze dvou číšníků. Navíc nepřiznávala až dvě třetiny svých příjmů. V hospodě ani restauraci se nevydávaly doklady z velké části a tak ani nebylo možné dokázat skutečné příjmy Jitky.

Jitka si tak přišla na těchto činnostech za čtyři roky tohoto fungování na více než milion korun a tak mohla svou hospodu a restauraci neustále rozšiřovat a zkrášlovat. Myslela si, že je nedotknutelná a nemůže se jí vůbec nic stát. Ano, pokud by vše pokračovalo ve vyjetých kolejích, mohla být Jitka v klidu. Bohužel však podcenila lidský prvek, který je přitom nejdůležitější.

Už od počátku se Jitka nepohodla s jedním z kuchařů, který odmítal poměry v kuchyni a na pracovišti a požadoval vyšší částku platu, kdy odmítl akceptovat pouze podíly na tzv. spropitném. Argumentoval, že chce mít normální důchod a chce aby bylo řádně placeno pojištění z jeho mzdy. Tím se dostal kuchař do nemilosti Jitčina vedení. Došlo k velkých hádkám, kdy kuchař ze dne na den hospodu opustil. Jitka se marně snažila následně s kuchařem domluvit, protože tušila nebezpečí prozrazení jejích praktik. Kuchař na nic neslyšel a samozřejmě Jitku udal, kde se dalo. Zahájená kontrola pak provedla výslechy zaměstnanců, kteří ze strachu z postihu vše popsali a v podstatě potvrdili slova a udání kuchaře. Kontrola dále objevila nedostatky v účetnictví firem Jitky a z menší části odhalila i úniky v platbách daní.

Jitka dostala několik pokut, které dosáhly stovek tisíc korun. Zároveň se brání obvinění z trestného činu krácení daně. Jak úspěšná Jitka bude, ukáže teprve budoucnost. Faktem je, že odhalení Jitčiných praktik vedlo k ochromení činnosti její hospody a restaurace. Ztráta výhody neplacení daní a pojištění vede k tomu, že se do podniku neinvestuje, opustili jí schopní zaměstnanci a musela zdražit což vedlo i k odlivu zákazníků.

DALŠÍ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Jitka 44 let: Zaměstnávání na černo se jí nevyplatilo. Platí statisíce

No jo,
to jsou běžné praktiky. Proto se každý bojí EET. Už jenom kdyby se nějakým způsobem přišlo na to, ž...
Diskutovat (1)