KALOUSEK:
Požadavky na finanční poradce se musí zvýšit


08. 03. 2011  10:54     BP.com     komentáře (0)

Dnešní finanční fórum Zlatá koruna otevřel ministr financí ČR Miroslav Kalousek. Ve svém vystoupení mj. upozornil na to, že požadavky na finanční zprostředkování se musí zpřísnit. Důvěra ve finanční poradce podle něho u nás není valná, někdy i právem.





Podle Kalouska je zaregistrovaných 100 tisíc poradenských subjektů na zemi jako Česká republika alarmující číslo. Nasnadě je tedy otázka, zda jsou skutečně všichni poradci pro výkon svého povolání natolik erudovaní, aby mohli radit obyvatelům ČR jak hospodařit s penězi, třeba s životními úsporami. „Proto budu předkládat legislativní návrh, který toto řeší a bude zajišťovat, aby se poradci své profesi soustavně věnovali a budovali tak svou důvěryhodnost,“ zaznělo v příspěvku.

Podle Miroslava Kalouska je ale nezbytné pracovat i na zlepšení situace v poptávkové straně, tj. na finanční gramotnosti klientů. Ministr zmínil, že z dosavadních výsledků průzkumu finanční gramotnosti nebyl vůbec nadšen. „Jen regulací samozřejmě nelze problémy odbourat,“ řekl Kalousek.

SLUŽBA: Potřebujete poradit v oblasti financí?

Kalousek se v tomto kontextu na konci svého vystoupení dotkl i tématu vzdělávání, a sice nedostatečné výuky finanční problematiky v českých školách. „Pokud zapomeneme, že bitva u Hastingsu proběhla v roce 1066, bude to možná ostuda, ale nějak se tím životem protlučeme. Pokud ale někdo uvěří, že finanční produkt může přinést návratnost 200 procent za rok, ostuda to možná nebude, ale důsledky pro takového důvěřivce a jeho rodinu mohou být fatální,“ zakončil Kalousek charakteristickým bonmotem.



KALOUSEK: Požadavky na finanční poradce se musí zvýšit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15661481248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více