Každý občan dostane od státu 6000 korun. Někde už zaručený příjem funguje


06. 09. 2021  09:50     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Je jedno, jestli máte plat třicet tisíc, milion, nebo jste nezaměstnaní. Každý člověk dostane od státu minimální měsíční příjem například 6000 korun. V některých zemích už tento instrument funguje. Jak by to bylo u nás?

Každý občan dostane od státu 6000 korun. Někde už zaručený příjem funguje




Státem zaručený příjem by mohl mít za určitých okolností zaveden i v České republice. Zavést tento experiment v naší zemi už navrhovali někteří členové Pirátské strany. Jiné strany ho naopak odmítají s tím, že podporuje i lidi, kteří to nepotřebují. Dalším argumentem proti je, že by byl takový systém velmi nákladný. 

Jak systém funguje?

Hlavní výhodou státem zaručeného příjmu je jeho jednoduchost. Podmínkou jeho zavedení je totiž zrušení všech dalších sociálních programů. Zrušila by se tak podpora v nezaměstnanosti, sociální příplatky, příspěvky na bydlení apod. Vše by nahradil státem zaručený příjem. V našich podmínkách by se mohlo jednat o cca 6000 korun měsíčně. Na příspěvek by neměli ale nárok jen chudší občané, ale všichni občané s výjimkou penzistů. Tam už nemá tento příspěvek smysl. 

Je tedy jedno kolik vyděláváte, nebo zda nepracujete, nebo jste živnostník. Stát každému z občanů pošle každý měsíc částku 6000 korun. Úplná rodina by tak oproti dnešku mohla získat 12000 korun měsíčně navíc. 

Státem zaručený příjem by si vyžádal stamiliardy

Systém je velmi náročný a nákladný. Netýkal by se však téměř 40 procent občanů, tedy penzistů a dětí. Reálně by se tak příjem týkal přibližně 6,2 milionů lidí. Náklady na systém by tak mohly činit 37 miliard korun měsíčně. To představuje v ročním vyjádření více než 400 miliard korun ročně. Na druhé straně by se zrušili sociální dávky, které jsou vypláceny dnes. I tak by však systém zatížil výrazně státní rozpočet. 

Systém zaručeného příjmu má podpořit odpovědnost

Mají pravdu kritici, kteří tvrdí, že částka 6000 korun nebo obdobná představuje často výrazně nižší částku, než získávají sociální slabí dnes. Částka je také nižší než standardní rodičovský příspěvek apod. Nicméně lidé dostávají částku v lepších i horších časech. Předpokládá se tedy, že pokud dostáváte částku v lepších časech, máte možnost si ji ušetřit a vytvořit si rezervu na časy horší. Lidé s horší sociální situací si mohou k základnímu příjmu bez omezení přivydělávat, nebo podnikat. 

Kde už státem zaručený příjem funguje?

Státem zaručený příjem je už v nejrůznějších formách testován v jiných zemích. V Německu letos spustili testovací průzkum zaručeného příjmu, při němž několik stovek lidí dostane po dobu tří let 1200 Euro měsíčně, tedy přibližně 30 500 korun. Stát tak bude sledovat jako lidé s tímto dodatečným příjmem naloží a jak bude v jejich rozpočtech fungovat. V Kanadském Ontariu byl podobný projekt spuštěn už v roce 2017 za použití částky 150 milionů kanadských dolarů. Ve stejným rok začal testovací program i ve Finsku.

Na Aljašce v USA byl zaveden zaručený příjem každého obyvatele ve formě dividendy z výnosů těžby plynu a ropy v tomto státě. Experimentálně také funguje nepodmíněný příjem v mnoha Evropských městech. K plnému a plnohodnotnému zavedení systému v rámci jednoho celého státu však dosud nedošlo.

 

Souhlasíte se zavedením zaručeného příjmu v České republice?

Ano (13 x)
 
Ne (7 x)
 

Celkový počet hlasujících: 21



Každý občan dostane od státu 6000 korun. Někde už zaručený příjem funguje

Zaručený příjem
Jak bude stát postupovat v případech, když nedojde k ukládání částky, naopak bude celá utracená a ro...
Náklady
Že by zaručený příjem vyšel na 37 miliard měsíčně, to moc neřekne, když není uvedeno, kolik stojí so...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15573759856

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více