Každý pátý obyvatel Pardubického kraje se setkal s lichvou


11. 09. 2012  11:43     TZ     komentáře (0)

Téměř každý pátý obyvatel Pardubického kraje se již setkal s nabídkou od lichváře. Odhalil to průzkum agentury GfK realizovaný v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru. Lichvář podle nich používá rychlé, agresivní a nátlakové metody, má velmi vysoký úrok a zneužívá špatné sociální situace spotřebitelů, podmínky takového úvěru jsou netransparentní a matoucí.





„Ve skutečnosti lze předpokládat, že procento těch, kdo se setkali s neseriózním poskytovatelem spotřebitelského úvěru je ve skutečnosti ještě větší,“ říká profesor Michal Mejstřík, člen vládního NERV, ředitel poradenské společnosti EEIP a jeden ze spolutvůrců Navigátora. Podle něj se někteří lidé stydí s touto zkušeností svěřit.

 

Nejčastěji si obyvatelé Pardubického kraje půjčují na vybavení bytu (36 %), nebo na pořízení automobilu či motocyklu (33 %). „Varujícím zjištěním je, že celých 12 % obyvatel kraje si musí půjčit na zajištění denních potřeb,“ upozorňuje profesor Mejstřík. Právě tato skupina je totiž nejohroženější z hlediska podlehnutí lichvě. „Nejprve si půjčují u značkových nebankovních poskytovatelů úvěrů, když se ale přiblíží hranici zodpovědného zadlužení a tyto společnosti jim další půjčku již nedají, obrátí se často právě na nesolidní poskytovatele úvěrů. „Snadno pak podlehnou nevýhodným a nebezpečným smlouvám, na jejichž konci jsou velké osobní problémy,“ vysvětluje Mejstřík. Jak dodává, lidé by si měli uvědomit, že pokud jim nepůjčí ani banka, ani značková nebankovní společnost, nemohou si úvěr vzhledem ke svým příjmům dovolit a svou životní situaci musí řešit jinými způsoby. „Lépe, když se lidé omezí v takových věcech, jakou jsou cigarety nebo alkohol či si například sníží paušál na mobil, než aby museli tíživou životní situaci řešit půjčkou, kterou našli vylepenou na veřejném osvětlení,“ dodává Mejstřík.

 

Poměrně hodně lidí by si v Pardubickém kraji půjčilo také na refinancování úvěru – téměř 8 %. Tím se Pardubický kraj řadí na přední příčky v celorepublikovém srovnání. „Refinancování dluhů může být dobrou cestou, jak ušetřit, vždy je však třeba kvalitu nového úvěru zvyšovat – tedy půjčovat si od kvalitních a spolehlivých poskytovatelů úvěru jako jsou banky a značkové nebankovní společnosti proto, abychom mohli zaplatit nekvalitní úvěr, nikoli obráceně,“ varuje profesor Mejstřík. Jak dodává, častější jsou bohužel případy, kdy si lidé půjčují od lichvářů na zaplacení kvalitního úvěru. „Doporučujeme spotřebitelům, aby se raději dohodli s tím, kdo jim úvěr poskytl na změně podmínek splácení,“ radí profesor Mejstřík.

  Ideální úvěr podle obyvatel Pardubického kraje?  
  • Nízký úrok přijatelný pro obě strany (36 %)
  • Bez skrytých poplatků (21 %)
  • Transparentní podmínky (12 %)


Každý pátý obyvatel Pardubického kraje se setkal s lichvou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16475678944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více