KAZUISTIKA:
Rizika hypoték. Jiří přišel o 60 tisíc korun


06. 04. 2017  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA: V souvislosti s hypotečním týdnem přinášíme reálný příběh obyčejného člověka z oblasti hypoték. I hypotéky a jejich pravidla skrývají svá rizika. O tom se přesvědčil pan Jiří. ČTĚTE DÁLE!

KAZUISTIKA: Rizika hypoték. Jiří přišel o 60 tisíc korun




Pan Jiří si koupil byt na hypoteční úvěr. Součástí hypotéky byla logicky zástava této nemovitosti ve prospěch banky. V zástavní smlouvě si přitom banka vymínila, že Jiří nesmí nemovitost převést na jinou osobu bez výslovného souhlasu a povolení banky. Jiří je klientem, který smlouvy zásadně nečte stejně jako návody ke spotřebičům. Tentokrát se mu to však hrubě nevyplatilo.

Jiří si po pořízení hypotéky namluvil hezkou dívku a s touto se později i oženil. Jeho teď už manželka začala od uzavření manželství na Jiřího tlačit ve smyslu, že se o něj stará a pečuje a přitom nic nemá. Jiří se proto rozhodl, že manželce daruje polovinu svého bytu. Našel si přitom na internetu informace, že zástava na nemovitosti není překážkou převodu nemovitosti či její části. To je sice pravda, ale… Ale Jiří si nepřečetl a neprostudoval zástavní smlouvu s bankou, kde se nachází pravidla celé zástavy. Banka si přitom v rámci této smlouvy vyhradila právo vyjádřit se k případnému převodu nemovitosti a Jiří souhlasil s tím, že banku o souhlas s převodem požádá. To však Jiří bohužel neudělal a převod uskutečnil, aniž by bance cokoliv oznámil. Měl totiž za to, že když hypotéku řádně platil, platí a bude platit i nadále, nic se nemůže stát. Na vše se přišlo až v době, kdy mělo dojít k podpisu nové smlouvy při konci fixace a dohodě o nové úrokové sazbě.

Banka na pochybení Jiřího přišla a v souladu s ustanovením zástavní smlouvy a obchodních podmínek mu vyměřila pokutu 60 tisíc korun. Jiří neuspěl se svými stížnostmi a nakonec musel pokutu uhradit. Pochybení Jiřího totiž bylo nesporné a banka měla na úhradu této částky skutečně nárok, jakkoliv jinak Jiří splátky hypotéky platil včas a řádně. Pokuta byla drahým poučením, aby Jiří už podobnou chybu nikdy neudělal. K pikantnosti příběhu přispívá i jeho pokračování, kdy se manželka s Jiřím pouhý rok po získání poloviny bytu rozvedla, a tak ji Jiří musel v rámci vyrovnání vyplatit další statisíce korun. Jiří už nyní ví, že jednak má číst smluvní dokumenty a důkladně zejména ty zásadní, mezi které jistě patří hypoteční a zástavní smlouva a pak, že láska prochází maximálně žaludkem, nemovitostních darů netřeba.

DALŠÍ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI KAZUISTIKA ZDE!

DALŠÍ ČLÁNKY O HYPOTÉKÁCH NALEZNETE V SEKCI HYPOTÉKY ZDE!



KAZUISTIKA: Rizika hypoték. Jiří přišel o 60 tisíc korun

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více