KAZUISTIKA:
Dostali jste se do dluhové pasti? Co dělat, když se topíte ve finanční tísni.


11. 11. 2019  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - FINANČNÍ GRAMOTNOST: Marek a Lucie se rozhodli ušetřit tisíce korun na zbytečných nákladech své domácnosti. K tomuto nápadu je přivedly velké finanční těžkosti. Nakonce se jim výrazně podařilo snížit náklady.

KAZUISTIKA: Dostali jste se do dluhové pasti? Co dělat, když se topíte ve finanční tísni.




Marek a Lucie jsou manželé. V minulosti přišel kvůli úrazu Marek o příjmy ze zaměstnání a rodina byla nucena si na nájem v bytě 3+1, kde žila se dvěma dětmi, půjčit. Vyřešila to přitom nejhorším možným způsobem. První tři nájmy hradili výběrem z kreditní karty, kterou si Marek pořídil ještě v době, kdy standardně pracoval. Ani po třech měsících ovšem nebyl schopen nastoupit zpět do zaměstnání a musel se dále léčit. Lucie, která byla s dětmi doma na mateřské dovolené, nebyla schopna sama nájem utáhnout a logicky v té chvíli upřednostňovala nezbytné životní výdaje, jako jídlo pro rodinu, oblečení pro děti a úhradu energií. U úvěru z kreditní karty se přitom hromadil a navyšoval dluh. Banka limit na kreditce zvýšit nechtěla a žádný další úvěr Markovi a Lucii už neposkytla, a tak se obrátili na internetovou aplikaci a požádali si o mikropůjčku ve výši několika tisíc korun. Další nájem sice uhradili, ale na příští měsíc už opět nic nezbylo. Z minulosti přitom rodina navíc splácí z omezených příjmů Marka z dávek nemocenské a z mateřské Lucie splátku na auto, které si na úvěr pořídili.

Jak to tak ale chodí, neštěstí se začalo vršit a přišla další katastrofa - placení pojistek na povinné ručení a sjednané pojištění domácnosti v řádech několika tisíc korun. Když se poté manželé dostali do situace, že skutečně nebylo možné hradit závazky, aniž by to ohrozilo život a zdraví dětí i jejich, rozhodli se využít institutu osobního bankrotu. Nechali si sepsat návrh na vstup do insolvence, kde uvedli své majetkové poměry, výši příjmů a to i budoucích, a výši závazků a jejich popis. Soud manželům vyhověl. To znamená, že po dobu 5 let zůstane rodině nezabavitelné minimum a zbytek jde na splácení dluhů, nejméně pak ve výši 30 %. Na druhé straně rodinu nebudou ohrožovat exekuce a permanentní nárůst dluhů ve formě nejrůznějších sankcí a úroků z prodlení. Díky insolvenci mohli manželé po nástupu Marka zpět do práce, hradit své závazky, které bez problémů do dvou let umořili v plné výši. Marek a Lucie se z celé situace poučili. Nyní si vytváří měsíční rozpočet, plánují výdaje podle kategorií, neberou si zbytečné závazky a především si pravidelně ukládají peníze do rezervy.

REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



KAZUISTIKA: Dostali jste se do dluhové pasti? Co dělat, když se topíte ve finanční tísni.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více