Vrba - Klient svůj boj se stavební spořitelnou nevzdává. Jak pokračuje?


16. 07. 2015  00:15     Redakce BP     komentáře (2)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Klient ČMSS a současně náš čtenář stále nevzdává svůj boj s přístupem stavební spořitelny ke svým klientům ve věci vypovídání starých smluv o stavebním spoření.

Vrba - Klient svůj boj se stavební spořitelnou nevzdává. Jak pokračuje?




Klient zatím ve své snaze neuspěl přímo u stavební spořitelny se svou stížností a reklamací. Proto se obrátil nejen na náš server, ale také na našeho poradce JUDr. Otakara Schlossbergera. Ten doporučil čtenáři, aby se mimo jiné obrátil také na příslušný odbor České národní banky. Postup našeho čtenáře pečlivě pozorujeme a zprostředkováváme ho i vám. Jedná se o velmi důležitou věc, kdy čtenář nebojuje pouze za sebe, ale i za tisíce dalších klientů, kteří se cítí postupem stavebních spořitelen poškozeni.

Stížnost a informace čtenáře:

Dobrý den pane doktore, 

děkuji za Vaši odpověď. Obrátil jsem se formou podnětu na ČNB - odbor 170 - Samostatný odbor ochrany spotřebitele. Považuji tento postup ze strany ČMSS, a.s. nejen za právně diskutabilní, ale hlavně za diskriminační a neplnění povinností ze strany ČMSS, a.s.. Takže uvidím jak tento můj písemný podnět a upozornění příslušný odbor ČNB posoudí. Včera jsem odeslal dopis včetně
příloh (VOP, kopie dopisu výpovědi, přijetí návrhu smlouvy o stavebním spoření) 

Dnes jsem ale obdržel odpověď na moje podání podnětu nesouhlasu na centrálu ČMSS, a.s.. Tato odpověď ČMSS, a.s. pouze znovu obhajuje příslušnými již uvedenými paragrafy NOZ svůj postup a odkazuje mne na nutnost urychleného přijetí nové (úrokově podstatně nižší - 1,3% p. a.) nabídky u jejich poradce v Brně. 

Ještě doplním, žádnou změnu podmínek mi ČMSS, a.s. dosud nenabízela a tudíž ani nemohl být uzavřen z tohoto titulu žádný dodatek k původní smlouvě o SS. Jen jsem sám v roce 2003 navýšil cílovou částku, ale za stávajících původních podmínek. (z roku 1997)

Předem děkuji a přeji Vám hezký večer.
S pozdravem 

M.R

Z historie této kauzy:

Dobrý den,

sleduji Vaše reakce na finanční otázky i v TV a oceňuji Vaše velmi fundované i praktické odpovědi na různé otázky z oblasti financování, které mnoha divákům řeší mnohdy velmi složité osobní situace.

Nyní si dovolím i já se na vás obrátit v souvislosti s mojí tzv. starou (úrokově ještě výhodnou) smlouvou o stavebním spoření, kterou jsem v roce 1997 uzavřel s ČMSS a řádně plnil a nadále plním podmínky stavebního spoření (a cílové částky jsem zatím ještě nedosáhl - současný stav je cca 3/4 cílové částky, pozn.), pravidelně měsíčně spořím 0,5% dohodnuté cílové částky a jinak smluvní podmínky plním. Velké překvapení jsem zažil v závěru minulého týdne, kdy jsem obyčejným (nikoliv doporučeně nebo ještě lépe do vlastních rukou) dopisem obdržel jednostrannou výpověď ze strany ČMSS. Dopis je nacyklostylovaný (podpis předsedy představenstva p. Ing. L. Staňury je černý), který zdůvodňuje výpověď s jednoměsíční výpovědní lhůtou extrémně nízkými úrokovým sazbami s dopadem do ekonomiky ČMSS. Svoji výpověď ČMSS dále opírá o Novelu Občanského zákoníku - zákona č. 89/2012 Sb., zejména § 2675, odst. 1) (pozn. výpověď tzv. neplatebního účtu – já ale žádnou smlouvu o neplatebním účtu s ČMSS nemám!) a pak dále § 3077 (retroaktivita - vztahuje se i na dřívější smlouvy). ČMSS to uplatňuje jako jednostranné vypovězení smluvního vztahu prakticky bez důvodu. Vůbec se mne neptá na to, zda s tím souhlasím nebo ne! Přitom platné Všeobecné obchodní podmínky, které mám jsou z r. 1995 a které jsou součástí smluvních ujednání vůbec o této možnosti ani nehovoří. Není tam vůbec zmínka o výpovědi ze strany ČMSS, a.s. z těchto nebo podobných důvodů. Já pochopitelně hodlám řádně za stávajících platných smluvních podmínek cílovou částku dospořit a pak smlouvu ukončit. Ještě pracovník ČMSS mi telefonicky potvrdil, že tento postup budou realizovat postupně u všech starých smluv.

Nyní jsem přesvědčen, že si ČMSS, a.s. začíná dělat „co chce a jak uzná za vhodné“ bez ohledu na cokoliv. Přitom v roce 1997 mne pracovník ČMSS přesvědčoval jak jen mohl o dlouhodobé výhodnosti stavebního spoření, když v té době to ani z hlediska úrokových výnosů nijak výhodné zvlášť nebylo, nebýt státní podpory, která tehdy byla 4 500,- Kč ročně. Přitom je zapotřebí vzít v úvahu, že se v tomto případě jedná prakticky již  o 18-letý termínovaný vklad. Tato dlouhá doba, po kterou jsem nechal naspořené prostředky ČMSS, a.s. k dispozici jako zdroj k úvěrům by měla být patřičně (nejen státní podporou – dnes 2000,- Kč) oceněna. Dlouhodobé termínované vklady mají v bankách vždy vyšší zhodnocení.     

Jsem s tímto postupem v šoku a předpokládám, že nás bude podstatně více. Myslím si, že by bylo zapotřebí vhodně reagovat na tyto praktiky v médiích (denní tisk, odborný tisk, veřejnoprávní TV, soukromé TV atd.)  

O to více, že celý svůj pracovní život se pohybuji v korporátním bankovnictví a vím, že by si tento způsob jednání nedovolila žádná z významných bankovních institucí, takže nechápu jak je to možné v ČMSS, a.s..  

Prosím o radu - Váš názor, zda existuje právní řešení celé situace. Zdá se mi to i z hlediska principu přístupu ke klientům velmi nekorektní a možná i protiprávní, byť opřené o NOZ (já jsem ale žádnou smlouvu o neplatebním účtu s nimi neuzavřel, pozn. viz výše) a je mi jasné, že se potřebují zbavit starých smluv i tímto způsobem. Každý bankéř ale ví, že své portfolio musím umět vhodně namíchat a individualizovat.

Předem moc děkuji

S pozdravem



Vrba - Klient svůj boj se stavební spořitelnou nevzdává. Jak pokračuje?

standardní praxe všech staveb. spořitelen
To co pán popisuje, je standardní praxe všech staveb. spořitelen: po překročení standardní doby spoř...
stavebních spořitelen a výpovědí smluv
Napište obratem na e-mail: dalessie@tiscali.cz, poradím jak se popasovat s výpovědí o stavební spoři...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12606928080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více