Klientský index za IV. čtvrtletí 2013 - Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně


22. 01. 2014  13:34     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index za IV. čtvrtletí 2013 - Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu (např. www.finparada.cz) apod. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu v posledním čtvrtletí 2013 se snížila na úroveň druhého čtvrtletí – na 179 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

Přestože je toto čtvrtletí spojeno s předvánočními nákupy a povánočními výprodeji a i Kalkulátor bankovních poplatků zaznamenal zvýšený počet operací klientů (výběry z bankomatu, platby platebními kartami a příkazy k úhradě aj.) došlo k poklesu Klientského indexu o 1 Kč. Tento pokles značí, že klienti se začali zajímat o své finance a aktivně spravují své bankovní účty. Vybrané banky nabízejí vedení účtu zdarma nebo si klienti mohou vybrat položky, které budou v rámci balíčku zdarma. Při správném nastavení, může klient i u drahého konta ušetřit významnou část finančních prostředků.

Druhým aspektem jsou změny v sazebnících jednotlivých bank. V tomto čtvrtletí nedošlo k výraznějším změnám v sazebních. Mezi nejdůležitější změny můžeme uvést:

Komerční banka změnila od 1. října 2013 koncept MojeOdměny u balíčku MůjÚčet tak, že dochází k jeho zjednodušení a zvýhodnění podmínek pro klienty. Pokud splníte 1. podmínku -získáte zpět 50 % poplatku, tj. 34 Kč, u 2. a více podmínek získáte zpět 100 % poplatku, tj. 68 Kč. Klienti Komerční banky tvoří významnou skupinu využívající služeb Kalkulátoru bankovních poplatků.

RFB Banka ukončila u původního eKonta a běžných účtů pro soukromé osoby některé výhody. Nově nejsou u zmíněných kont zdarma první dva výběry v měsíci z bankomatu, za správu elektronické debetní karty z 30 Kč na 45 Kč a embosované debetní karty ze 40 Kč na 65 Kč.

LBBW banka zavedla nový poplatek za odchozí příkaz k inkasu zadaný v internetovém bankovnictví ve výši 7 korun.

UniCredit bank od 1. prosince v sazebníku poplatků pro občany a fyzické osoby nepodnikající provedla tyto změny:

  • EXPRESNÍ konto - tuzemské příchozí platby z jiné banky jsou nově zdarma (dříve 6 korun)
  • AKTIVNÍ konto - tuzemské příchozí platby a tuzemské standardní platby pořízené elektronicky (odchozí a příchozí platby vč. plateb SIPO a inkasa) jsou nově všechny zdarma (dříve jen 10 zdarma)
  • PERFEKTNÍ konto - nově 1 výběr hotovosti v korunách na pobočce zdarma
  • Konto PREMIUM - nově 2 výběry hotovosti v korunách na pobočce zdarma

Všichni klienti ČSOB od října 2013 mohou používat své debetní, kreditní i vkladové platební karty na pobočkách České pošty.

.

111.JPG

.

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za IV. čtvrtletí 2013

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Fio Běžný účet

19

mBank mKONTO

37

Air Bank Malý tarif

38

Equa bank Běžný (aktivní klient se splněním podmínky obratu)

48

LBBW bank Konto 5 za 50

86

ČSOB Aktivní konto

145

Raiffeisen bank eKonto KOMPLET

147

Poštovní spořitelna Osobní účet ERA

147

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V posledním čtvrtletí 2013 došlo k výrazným změnám u průměrných nákladů v Kč za měsíc. Vlivem zvýšené frekvence operací u jednotlivých bankovních účtů (výběry z bankomatu, platby platebními kartami a příkazy k úhradě) se zvýšily u některých účtů (především u nízkonákladových účtů) průměrné náklady na vedení. Naopak u velkých bank např. u KB nebo ČSOB došlo k poklesu těchto průměrných nákladů. Pořadí u účtů s měsíčními náklady do 150 Kč/měsíc nebylo významně změněno.

Nejlevněji v tomto čtvrtletí vyšel Běžný účet od FIO, kde klienti zaplatili 19 Kč. Druhá pozice patří mBank s mKONTEM, zde došlo ke zvýšení na 37 Kč. A pouze o 1 Kč měsíčně více zaplatí klienti Air Bank u Malého tarifu. Klienti Equa bank zaplatí průměrně u Běžného účtu 48 Kč měsíčně. U LBBW banky u Konta 5 za 50 klienti průměrně zaplatili 86 Kč měsíčně. Klienti ČSOB s Aktivním kontem zaplatili průměrně 145 Kč za měsíc. O dvě koruny více zaplatili klienti Raiffeisen bank u eKonta Komplet a Poštovní spořitelny s Osobním účtem ERA.

Přestože u KB došlo k poklesu měsíčních nákladů u jejích bankovních účtů, do 150 Kč hranice se nedostaly. Bankovní účty ostatních bank se nevešly do hranice 150 Kč (např. GE Money Bank) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. UniCredit Bank, ZUNO, Sberbank a další).

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, GE Money bank a dalších). Největší nárůst respondentů byl v tomto čtvrtletí opět z Komerční banky. Z rostoucího počtu klientů těchto bank lze usuzovat, že klienti se aktivně zajímají o výši bankovních poplatků, které platí bankám. Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Například u UniCredit bank při nesplnění podmínek si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

V současné době také většina bank (kromě mBank) podepsaly KODEX MOBILITY. Pokud se rozhodnete přestoupit k nové bance, banka tak za Vás vyřídí veškeré formality. Klientům tak nic nebrání k přechodu k nové bance a ušetření nákladů za vedení svého účtu.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientský index za IV. čtvrtletí 2013 - Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16435673744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více