Kniha Patrika Nachera:
Podáš prst a budou chtít celou ruku


05. 02. 2020  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Co se skrývá za příslovým - Podáš prst a budou chtít celou ruku? Jak souvisí toto přísloví s phishingem? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Podáš prst a budou chtít celou ruku




Podej prst a budou chtít celou ruku – aneb pozor na podvodníky, kteří se tváří jako naše banka, pojišťovna, jako náš dodavatel či jiná oficiální instituce. Je to jako onen známý fígl s dobrým a zlým policistou. Jednou jsme údajně vyhráli v jakési loterii či se nám vracejí nějaké peníze z neuskutečněné transakce, jindy jde o domnělý nedoplatek úvěru nebo dluh za jinou službu. Společným jmenovatelem je pak žádost, vlastně taková drobnost, nicotnost – jen je potřeba něco potvrdit, poslat svoje osobní údaje, něco si stáhnout či aktualizovat. Nejčastější (nikoliv ovšem jedinou) formou nebezpečných podvodů je tzv. phishing – jde o podvodnou techniku, která se používá na internetu k získání citlivých údajů klienta.

Zásada obrany je vpravdě prostá – v elektronické komunikaci nikdy neotvíráme přílohy neznámých mailů ani neklikáme na odkazy uvnitř mailu, jakkoliv se mohou tvářit, jako důležitá zpráva například z naší banky. Ty ale tímto způsobem se svými klienty nikdy nekomunikují! Opravdu nikdy. Pokud si přesto nejsme zcela jisti, raději zavolejme na help-line banky, kde nám naše pochyby rozptýlí a případná podezření potvrdí. Každopádně tyto útoky nepodceňujme. Nejsou na první pohled poznat, nemají už problém s češtinou jako dříve, v případě falešných stránek vidíme téměř dokonalou grafiku. Práce podvodníků se bohužel profesionalizuje, což zvyšuje riziko, že se necháme obelhat. Jako příklad uvádím e-mail, který mě vybízel k aktualizaci mého bankovního účtu, jakkoliv zrovna u této banky jsem žádný účet neměl.

Aktualizace účtu 

Vážený zákazníku,

chtěli bychom Vám zdůraznit, že přístup do Vašeho internetového bankovnictví již brzy vyprší. Aby bylo možné i nadále využívat on-line bankovnictví, žádáme Vás o potvrzení svých údajů pomocí odkazu níže. Pro aktualizaci svého on-line bankovního účtu klikněte zde. Bankovní účet bude automaticky obnoven, poté Vás bude kontaktovat jeden z našich zaměstnanců. 

S pozdravem,

Petra Nováková, agentka zákaznického servisu

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Podáš prst a budou chtít celou ruku

Diskutovat (0)