Kodex mobility z pohledu nejmladší české banky


03. 07. 2012  15:52     BP.com     komentáře (2)

Air Bank na trhu působí z českých bank nejkratší dobu. Vzhledem k nabídce, s níž se na trhu usídlila, se dalo předpokládat, že k ní budou proudit zejména nespokojení klienti ze stávajících bank, kteří touží po změně. A skutečně se tomu tak děje. I proto bylo pro banku důležité, aby se stala signatářem tzv. Kodexu mobility a usnadnila tak klientům přechod k bance (rozuměj: převod depozit do banky).





Nejen z výše uvedených důvodů si Air Bank vede pečlivé statistiky o tom, jak klienti Kodex mobility využívají, a těmito čísly se rozhodla podělit s novinářskou obcí. My jsme si to samozřejmě nenechali ujít, a proto vás s některými z nich v následujících řádcích seznámíme. A že je s čím!

.

Přes původní obtíže se zavedením Kodexu (ČBA měla problém s podobou formuláře Air Bank a trvala na původním přesném znění – Air Bank totiž místo číslování použila odrážky a místo termínu „nová banka“ uváděla rovnou Air Bank) registrovala Air bank k 24. červnu celkem 1655 podaných žádostí o mobilitu, z čehož 84 procenta (1387 žádostí) bylo úspěšně implementováno. Téměř tři čtvrtiny klientů využívajících Kodex mobility přišly z „velké trojky“, tedy ze třech největších bank na trhu, jak dokladuje následující přehled.

 
  • 36 % klientů zČeské spořitelny
  • 21 % klientů z ČSOB
  • 17 % klientů z Komerční banky
  • 11 % klientů z Raiffeisenbank
  • 7,5 % klientů z GE Money Bank
 .

Ostatní banky mají dle informací Air Bank podíly od dvou procent až po desetiny procenta. Zajímavé je i to, že 1265 klientů prakticky ihned zrušilo účet u své minulé banky a jen 122 klientů si starý účet ponechalo jako pojistku. O 76% mobilit požádali klienti během prvních 14 dní v Air Bank. 141 žádostí bylo přerušeno (jak zástupci Air bank vysvětlovali, většinou se jedná o důvody „rozmyslel jsem si to“, „mám podnikatelský účet“, „mám úvěr nebo jsem k bance jinak přivázán a nemohu odejít“). Zbývající žádosti (do počtu 1655) se v tuto chvíli zpracovávají. A jak jsou na tom mobilní klienti demograficky? 56 % žadatelů o mobilitu jsou muži, 47 % žadatelů je mladší 35 let. Největší podíl klientů-signatářů kodexu pochází z Prahy, Jihomoravského a Plzeňského kraje. Že je to spíše pro mladší? Nenechte se vysmát! 240 lidí, kteří k Air Bank přešli pomocí Kodexu mobility, je starší 60 let!

  .

CO JE TO KODEX MOBILITY?

.

Anonymizované statistiky bance umožňují sledovat i jednání této skupiny klientů, což také generuje zajímavá data. Klienti s Kodexem mobility projevili určitou aktivitu při změně banky, což implikuje, že se jedná pravděpodobně o aktivnější klienty. A je to pravda. Tak například průměr u příchozích plateb je u klientů s Mobilitou dvakrát větší než u ostatních klientů, klienti, kteří přišli přes Kodex mobility, mají navíc dvojnásobný počet karetních transakcí než zbytek.

.

Jinak si banka Kodex mobility pochvaluje, i když nějaké ty mouchy by na systému ještě vychytat daly. Tou nejpalčivější je asi převedení inkas, které se dá rozdělit na dvě fáze. První je převedení povolení k inkasu, které dělá banka sama, bez problémů. Ty však přicházejí v druhé fázi - oznámení dodavateli (ČET, O2, t-mobile atd.). Informace o tom, že se změnila banka, odkud se strhávají platby, totiž nová banka dělat nemůže, protože nelze identifikovat klienta u dodavatele. Tento krok, který musí aktivně udělat klient sám, představuje obtíž – klienti na to zapomínají. Dle Air Bank, která se to snaží klientům připomínat, by stálo za to změnit současnou praxi, aby již klient nemusel vynakládat žádné úsilí.

GRAF – VÝVOJ UŽITÍ KODEXU MOBILITY

  Zdroj: Air Bank .

Banka ještě upozornila, že Kodex mobility nemusí využívat jen nový klient, ale také ten, který již účet má, zkouší jej a teprve po čase se rozhodne z nové banky udělat svoji hlavní banku, a tudíž potřebuje do ní převést všechny parametry původní banky. A samozřejmě i ten, který by chtěl banku opustit.

.

VÍCE O KODEXU MOBILITY NALEZNETE V NAŠÍ SPECIALIZOVANÉ SEKCI!



Kodex mobility z pohledu nejmladší české banky

alééé.....
Jaký PR článek, ukazuje to na skomírající banku. Mají sice za půl roku 40 tis klientů, já sám jsem j...
?
PR článek? Milá redakce, chválím Vás za dobrou reklamu! ...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16283869872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více