Komentář pana Poplatka:
Kvóty na české potraviny, ale úplně jinak


09. 02. 2021  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTÁŘ PANA POPLATKA: Pan Poplatek sleduje debatu okolo zavedení kvót na tuzemské potraviny dlouhodobě. Všichni chceme mít tuzemské a cenově dostupné potraviny na našem trhu a podpořit domácí zemědělce a výrobce. Ale pokud to se zlepšením situace tuzemských potravin na našem trhu mysleli autoři upřímně, musí se to udělat úlně jinak.

Komentář pana Poplatka: Kvóty na české potraviny, ale úplně jinak




Nejsem zemědělec, to uvádím hned na začátku. Nejsem zástupce zpracovatelů, a ani nemám přehnaně liberální pohled na svět. Na věci a problém se snažím dívat spíše pragmaticky než ideologicky. I zde by měl platit a fungovat zdravý selský rozum, jak říká náš šéf Patrik Nacher.

Kvóty, tedy jakákoliv nařízení či zákazy by se měly zavádět až ve chvíli nejvyšší nouze jako to poslední řešení. To platí i prodejních kvótách na potraviny vyrobené a prodávané v České republice. 

Jen pro připomenutí uvídím, že podle poslaneckého návrhu by měl už příští rok činit povinný podíl českých potravin na pultech obchodů 55 procent a v roce 2028 by kvóta měla přestavovat už 73 procent tuzemských potravin na pultech velkých obchodů na 400 m 2 prodejní plochy. Jak toho dosáhnout? Prostě nařízením. 

Stát se tak snaží zasáhnout do dosavadní hlavní preference spotřebitelů, kterou je především nízká cena, bez ohledu na původ kupované potraviny. I to se však postupně mění. Obdivoval jsem vždy při návštěvách v zahraničí potravinářské vlastenectví obchodů a zákazníků. V Maďarsku tak měli tuzemské výrobky vždy viditelně označené maďarskými národními barvami, a přes celý oba. Jasně, aby takové potraviny byly nepřehlédnutelné a evokovalo u zákazníků vnitřně určité vlastenectví. To samé platí i v Rakousku. 

Není přitom vidět vlastenectví jen u zákazníků, ale také u obchodních řetězců, které nemají problém prodat vlastenectví v rámci reklamních kampaní, obalů, upřednostněním domácího zboží. A to je cesta, kterou bychom měli jít. Myslím, že ani zákazníci, ani obchodní řetězce nebo zpracovatelné nepotřebují kvoty k tomu, aby dokázaly prodat, případně koupit tuzemské výrobky a nastoupit na vlnu vlastenectví a pocitu hrdosti na domácí kvalitní výrobky. A to i s ohledem na přijatelnou cenu.

Kvóty tak jak byly schváleny v poslanecké sněmovně nemohou projít přes orgány EU, protože jsou jednoznačně v rozporu s jednotným trhem a principem volného trhu a zákazem diskriminace. Ale pozor. Principy volného trhu porušují zejména státy, které k nám exportují své potraviny nejvíce. Jedná se o Polsko nebo Německo. Tyto státy dosahují nižších dumpingových cen často nejrůznějšími skrytými podporami, které uměle zlevňují jejich produkci a umožňují její masivní export do sousedních zemí, tedy i do České republiky. Jak je možné, že například zemědělci v Polsku jsou osvobozeni od placení pojistných odvodů, což jim uměle snižuje náklady, nebo další skryté či nepřímé formy podpory, které tyto státy bohatě uplatňují? To je největší problém dovozu zahraničních subencovaných potravin, které nejsme schopni pak vyrobit ve stejné ceně a tuzemští zemědělci ztrácejí konkurenceschopnost a logicky se pak některé potraviny v potřebném množství vůbec nevyrábí. 

Je třeba bojovat buď za odstranění subvencí a to i těch skrytýcha a nepřímých v okolních zemích, nebo je zavést v České republice také. Tím dojde k poklesu konečné ceny produktu, zvýší se zájem a vlastenectví tuzemských zákazníků bude podpořeno i nižší či srovnatelnou cenou domácí produkce. Zájem se pak automaticky dostaví.



Komentář pana Poplatka: Kvóty na české potraviny, ale úplně jinak

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12488524224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více