Komise si posvítila na retailové banky (Ekonom, 20.7.2006)


01. 01. 2005  01:00     Karel Ježek     komentáře (0)

Trhy v EU zůstávají rozdrobeny, stále existují významné bariéry vstupu a pro fyzické osoby i malé a střední podniky je obtížné nalézt nejlepší nabídky. "Tyto závěry potvrdila naše analýza konkurence na trhu drobného bankovnictví," prohlásila eurokomisařka pro veřejnou soutěž Neelie Kroesová.




Komise si posvítila na retailové banky



Zdroj: Ekonom
Datum: 20.07.2006
Název: Komise si posvítila na retailové banky
Str.: 61
Číslo: 029
Autor: Karel Ježek
Rubrika: Peníze - komentáře
Oblast: Časopisy
Zpracováno: 20.07.2006 04:19:32
Identifikace: EK20060720000065

Text:
Trhy v Evropské unii zůstávají rozdrobeny, stále existují významné bariéry vstupu a pro fyzické osoby i malé a střední podniky je obtížné nalézt nejlepší nabídky. "Tyto závěry potvrdila naše analýza konkurence na trhu drobného bankovnictví," prohlásila eurokomisařka pro veřejnou soutěž Neelie Kroesová na veřejném slyšení v Bruselu počátkem tohoto týdne Představitelé bankovního sektoru, spotřebitelských organizací a regulačních institucí na něm diskutovali o předběžných zjištěních, které přineslo šetření Evropské komise.

Zjištění, jež obsahuje dokument http://ec.europa.eu/competition/antitrust/others/sector_inquiries/financial_services/, jsou předmětem veřejné diskuse, která potrvá až do 9. října 2006. Vítány jsou i podněty z Česka.

Komise již v dubnu zveřejnila předběžnou zprávu o sektoru platebních karet. Zjistila, že obchodníci a spotřebitelé stále nemohou využívat výhod, které by přinesl plně konkurenční trh. Co se týče klíčových služeb drobného bankovnictví, tedy běžných účtů a souvisejících produktů, zjistila následující:

Trhy retailového bankovnictví zůstávají rozdrobené podle národních linií a existují významné překážky vstupu, včetně přístupu k platebním systémům a úvěrovým databázím.

Také clearingové systémy pro mezibankovní platby jsou v EU velmi roztříštěné. Banky působící v různých členských státech se musí zapojit do národních systémů, přizpůsobit se různým standardům a hradit rozdílné členské poplatky. Struktura poplatků a pravidla členství mohou někdy odradit nově příchozí, kteří chtějí poskytovat v některých členských státech služby drobného bankovnictví.

Mobilita klientů je nízká. V průměru mají účet u stejné banky zhruba 10 let, malé a střední podniky 8 let. Výnosnější bývají banky na trzích, kde je mobilita klientů nízká.

Ziskovost drobného bankovnictví je uvnitř EU velice odlišná. V Irsku, Španělsku a Finsku jsou banky mnohem výnosnější než v Rakousku či Německu.

Náklady bankovních služeb pro klienty se mezi členskými státy Unie liší. V roce 2004 vykázaly nejvyšší hrubý zisk z běžných účtů fyzických osob banky v Lucembursku a Itálii, zatímco nejnižší banky litevské a švédské.

Evropská komise hodlá do konce letošního roku zveřejnit finální zprávu, v níž na základě připomínek aktualizuje svoji analýzu trhu, doporučí řešení a závěry ze šetření využije k vylepšení své strategie ve finančních službách pro drobnou klientelu.

Problémem je, jak do veřejné diskuse zapojit bankovní sektor. Banky již v rámci šetření měly možnost důvěrně upozornit Komisi na překážky, na něž narážejí v členských státech EU. Podle slov nizozemské eurokomisařky však - až na několik výjimek - nereagovaly. "Je to pro mě velkým zklamáním - naznačuje to, že aktéři kladou větší důraz na obranu své nynější tržní pozice, než na expanzi a vytváření nových příležitostí v celé Evropě," poznamenala Kroesová.

Karel Ježek

 



Komise si posvítila na retailové banky (Ekonom, 20.7.2006)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15654119632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více