Koronavirus dopadá i na hypotéky. Jak?


15. 04. 2020  00:48     Tisková zpráva     komentáře (0)

Banky i hypoteční zprostředkovatelé reagují na opatření spojená s novým koronavirem. Jak je to s dostupností hypoték, jak se budou vyvíjet úrokové sazby a ceny nemovitostí?

Koronavirus dopadá i na hypotéky. Jak?




Jaká je nyní dostupnost hypoték?

Banky mají nyní sice plné ruce práce se zpracováním žádostí o odklad splátek, ale hypotéky dál poskytují. 3 banky se však rozhodly dočasně omezit nabídku hypoték pokrývajících více než 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV*).

Na co je třeba upozornit, je omezená provozní doba některých poboček a také skutečnost, že v době omezení pohybu osob by lidé měli svůj pohyb ve veřejném prostoru a tím i pobíhání mezi jednotlivými bankami co nejvíce eliminovat. 

Doporučujeme proto maximálně využít možností bezkontaktního vyřízení hypotéky nebo se obrátit na hypotečního zprostředkovatele, který má přehled o aktuálním dění v bankách. Přes telefon si od klienta nabere potřebné informace a vyfiltruje banky, které dokážou klientovy představy vyřešit. Z nich potom doporučí nejvhodnější varianty a „na dálku“ zajistí i vyřízení úvěru.

„Hypotéky děláme už několik měsíců bezpapírově, což nám výrazně zjednodušuje situaci. Nyní jsme jen osobní schůzky a komunikaci s bankami přesunuli do bezpečného online prostředí a pracujeme na ještě větší efektivitě. Svět se rozhodně nezastavil a stávající situace nám umožňuje otevírat nové cesty, jak klientům ušetřit čas při získání hypotéky,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Promítne se snižování sazeb ČNB do sazeb hypoték?

ČNB v krátké době dvakrát snížila základní úrokovou sazby. Titulní 2T repo sazba klesla z 2,25 % na 1 %. Cena peněz na mezibankovním trhu je nyní blízko historických minim z roku 2016, kdy byly sazby hypoték výrazně pod 2 procenty. Nyní je však radikálně jiná situace. Těžko se nyní odhadují dopady koronaviru na nezaměstnanost, ale i dopady vládou chystaných opatření, takže banky musí v ceně hypotéky kalkulovat s vyšší rizikovou marží, takže ochota ke snižování sazeb bude výrazně menší, než ve zmíněném roce 2016, kdy česká ekonomika rostla. Banky budou nyní spíše z pochopitelných důvodů vyčkávat, jak se situace vyvine a proto očekáváme spíše stagnaci úrokových sazeb nad 2 procenty.   

Budou klesat ceny nemovitostí? 

Záleží, jak dlouho bude trvat omezení pohybu osob a jak velký dopad bude mít panedemie na českou ekonomiku. Určitá korekce cen nemovitostí je však podle našeho názoru velmi pravděpodobná. Českou ekonomiku čeká zpomalení, což se projeví v poklesu příjmu českých domácností a nárůstu nejistoty, což minimálně krátkodobě oslabí poptávku po vlastním bydlení. Současná situace však může z dlouhodobějšího hlediska trh s nemovitostmi značně změnit, a to především z pohledu typu nemovitosti nebo lokality. Uznejte, kdo by nyní chtěl byt v přelidněné pražské čtvrti, když za stejnou cenu může mít oázu rodinného domu se zahradou několik málo kilometrů za Prahou?

S uzavřením hranic velký zásah nyní dostaly krátkodobé pronájmy. Majitelé těchto bytů se budou snažit nabídnou byty buď k dlouhodobým pronájmům, což se může projevit v poklesu tržního nájemného, ale výhledově i prodejních cen, pokud se rozhodnou majitelé tyto nemovitosti  zpeněžit.

Faktorem, který bude působit proti poklesu cen je přetrvávající nedostatek kvalitních nemovitostí a také to, že je stále řada lidí, kteří mají dostatek volných prostředků a hledají příležitost pro jejich zhodnocení případně zajištění proti inflaci či poklesu příjmů v penzi. Ti na pokles cen čekají a tyto nákupy pak budou pokles cen brzdit.

Očekáváme, že v následujících měsících nabídkové ceny budou stagnovat a klesat budou spíše realizační ceny. Kupující budou nyní ve výhodnější situaci a opět se začne o cenách vyjednávat. Z pohledu struktury dojde spíše ke korekci cen bytů. Domy a pozemky si ceny zatím udrží.

……………………….

LTV (loan-to-value ratio) poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší úvěru

Zdroj: Golem Finance, banky



Koronavirus dopadá i na hypotéky. Jak?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15715929520

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více