Kupujete byt? O garážové stání vás už nikdo nepřipraví


23. 10. 2023  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Hodláte koupit byt s garáží? Ještě do konce měsíce června jste mohli o garáž přijít. Mohla zato úprava občanského zákoníku, která umožnila nesmyslné předkupní právo pro spoluvlastníky v bytovém domě. Kterýkoliv vlastník si mohl vzpomenout, že chce pro sebe druhou garáž a mohl vám ji vyfouknout. Ačkoliv o tom lidé nevědí, toto právo už tři roky neplatí..

Kupujete byt? O garážové stání vás už nikdo nepřipraví




Od července roku 2020 vstoupila v účinnost novela občanského zákoníku, která univerzální předkupní právo pro spoluvlastníky opět zrušila. I přesto se setkáváme často s obavami či tvrzením, že na garážové stání právo spoluvlastníků v domě stale spadá. Lidé kupující byty s garážemi, resp. garážovým stáním se totiž dostávali do velkých problémů a místo bytu s garáží získali nakonec pouze byt. Garáž je přitom hlavně v centru velkých měst absolutně nezbytná a představuje velkou část ceny a hodnoty bytu. O byty bez garáž velká část kupujících nemá zájem.

Jak se dalo o garáž snadno přijít?

Koupili jste byt s garáží. Cena bytu byla 6 milionů korun, garáž stála 300 tisíc korun. Po podpisu smlouvy a podání na katastr si kterýkoliv z dalších desítek spoluvlastníků domu mohli vzpomenout, že jako spoluvlastníci domu, kde se garáž nachází, by měli o garáž zájem. Komu by se místo jednoho parkovacího místa nehodilo ještě druhé třeba pro manželku? Mohli tak na katastru převod garáže (podílu na domě) zastavit a využít svého zákonného předkupního práva. Prodávající tak musel uzavřít novou smlouvu na prodej garáže se spoluvlastníkem za cenu 300 tisíc korun. Kupující ale o garáž přišel. Pro kupujícího se tak jednalo o zjevnou nespravedlnost.

Kupujícímu se sice vrátila od prodávajícího kupní cena za garážové stání, ale ztráty jsou mnohem vyšší. Byt bez garáže nebo garážového stání je totiž na trhu výrazně méně prodejný a zdaleka nemá takovou hodnotu. Garážové stání je pro vlastníka bytu prakticky nezbytné.

Zrušit, nezrušit. Zákony jako na houpačce

V roce 2014, kdy začal platit nový občanský zákoník, bylo předkupní právo spoluvlastníků zrušeno. Další novelou čtyřmi lety bylo zase zavedeno a další novelou, která začala platit před třemi lety bylo zase zrušeno. Typicky tak byla narušena předvídatelnost práva, což bohužel dělá lidem problémy dodnes. Důvodem je skutečnost, že předkupní právo spoluvlastníků je dosti značnou komplikací a výrazným omezením svobodného nakládání s vlastním majetkem.

Právě příklad předkupního práva je odstrašujícím případem právní nejistoty a neustálé změny zákonů a povinností. Běžní občané tak mají problém se v neustálých změnách orientovat a přizpůsobovat se jim.

Od roku 2020 se předkupní právo spoluvlastníků zrušilo a kupující se již nemusí obávat, že o garáž nebo garážové stání při koupi bytu přijdou.

Smluvní předkupní právo platí i nadále

I nadále však platí předkupní práva, která si sjedná vlastník nemovitosti s jinou osobou. Není tak problém si i nadále dohodnout, že v případě prodeje nemovitosti nabídnete tuto nemovitost člověku, kterému jste to předem slíbili. V tomto případě se však jedná o předkupní právo smluvní, které závisí na rozhodnutí a dohodě dvou či více lidí, a není diktováno přímo zákonem.



Kupujete byt? O garážové stání vás už nikdo nepřipraví

wagdyrezkelsheikh@gmail.com
Pozornost. Jsem pan Wagdy Rezkel Sheikh. Pracuji s Vystar Credit Union Bank Florida USA. poskytuj...
Diskutovat (1)