Kupujete nemovitost, byt či dům. Jak jednat s realitní kanceláří?


16. 11. 2023  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ RADY A TIPY: Prvním pravidlem je, nepodlehnout naléhání realitní kanceláře na bleskový podpis rezervační smlouvy bez toho, aniž by jste věděli co přijde potom a byli už v tuto chvíli stanoveny podmínky dalšího postupuj.

Kupujete nemovitost, byt či dům. Jak jednat s realitní kanceláří?




Úhradou zálohy totiž ztrácíte vůči realitní kanceláři rovnocenné postavení a v dalším jednání už jste limitováni a omezováni strachem a obavami o ztrátu této zálohy.

Před podpisem rezervační smlouvy požadujte i návrhy dalších dokumentů

Než se rozhodnete realizovat podpis rezervační smlouvy, a tuto si případně necháte zkontrolovat advokátem, požadujte také předložení návrhů kupní smlouvy,  či smlouvy o smlouvě budoucí tak, aby jste věděli jak jsou realitní kanceláří koncipované a postavené.

Nenechte se odradit velmi častým tvrzením realitní kanceláře, že tyto dokumenty se zpracovávají až následně, že se to nestihne, nebo to prostě není možné. Realitní kancelář má tyto všechny dokumenty ve vzorech k dispozici a stačí zaslání pouze tohoto vzoru. Tím realitní kancelář vůči vám odkryje karty a vy můžete před podpisem rezervační smlouvy jednat už o veškerých podmínkách celého procesu koupě či prodeje nemovitosti.

Ze strany realitní kanceláře jde přitom přeci o seriozní krok vůči klientovi, kterému by se vůbec neměla bránit.

Kupní smlouvu nebo rezervační smlouvu si nechte zkontrolovat advokátem

Následně už můžete dokumenty v celém rozsahu, tedy jak rezervační smlouvy, tak smlouvy kupní, nebo smlouvy o smlouvě budoucí poslat svému advokátovi k připomínkování.

Doporučujeme, aby jste si nechali před podpisem předložené dokumenty k převodu nemovitosti advokátem zkontrolovat, zrevidovat a okomentovat, včetně upozornění na možná rizika a problémy.

Tím budete mít už před podpisem rezervační smlouvy a úhradě kupní ceny jistotu, že vám nehrozí žádné podstatné nebezpečí nebo riziko a že vše může dobře proběhnout. Jedná se tak o úplně opačný postup, než realitní kanceláře praktikují a to vše ve prospěch vás jako klientů.

logo profipravnik GARANTEM A PARTNEREM OBSAHU JE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ



Kupujete nemovitost, byt či dům. Jak jednat s realitní kanceláří?

Diskutovat (0)