Kuřáci si příští rok připlatí tisíce korun. Zvýší se jim daň za cigarety


26. 11. 2020  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Pro kuřáky se jedná o další ránu. Nejdříve jim v roce 2017 zrušili možnost kouřit v hospodách a restauracích. Kromě toho se ceny cigaret každý rok výrazně zvyšují. Příští rok to bude zvýšení spotřební daně o 10 procent a další roky o 5 procent. V případě krabičky za 100 korun bude zvýšení představovat cca 10 korun. 

Kuřáci si příští rok připlatí tisíce korun. Zvýší se jim daň za cigarety




Víte kolik dělá z ceny cigaret výše daní? Pan Poplatek zjistil, že se jedná o neuvěřitelných 77 - 82 procent. Z krabičky za 100 korun tak kuřák odvede do státního rozpočtu přes 80 korun. Zbytek pak představuje marže prodejců a výrobce. 

Kdyby neexistovalo žádné zdanění cigaret a platilo se jen klasické DPH, jako je tomu u ostatních běžných výrobků, pak by krabička cigaret mohla stát, namísto současných 100 korun, pouhých 25 korun. Taková je výborní cena cigaret, včetně veškerých přirážek a marží.

I tak jsou ale ještě cigarety v České republice levné. V severských zemích zaplatíte za krabičku cigaret i dvojnásobek oproti cenám v tuzemsku. 

Pro kuřáky přichází jedna rána za druhou

Kuřáci to tak nemají vůbec lehké. Od roku 2017 musí kuřáci kouřit před restauracemi a hospodami. Nesmí kouřit na zastávkách hromadné dopravy apod. V hodpodách dokonce nemají kuřáci ani žádné místnosti určené pro kouření, a tak v dešti, v zimě či v horku musí prostě kuřák ven. Z pohledu rodiny Poplatkových a jejich dětí je to tak v pořádku. 

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že zvýšení cen cigaret postihne zejména rodiny s nejnižšími příjmy. Právě nejvíce kuřáků je ve skupině lidí s podprůměrnými příjmy, kdy z velké části kouří i lidé na sociálních dávkách. Zvýšení daně z cigaret se tak výrazně projeví na rodinných rozpočtech těchto rodin. 

I málo kouřící kuřáci zaplatí téměř tisícovku měsíčně

V případě, kdy člověk kouří 5 cigaret deně, což není na kuřáky moc, potřebuje takový kuřák měsíčně přibližně 8 krabiček cigaret měsíčně. V současné době zaplatí takový kuřák 800 korun při ceně 100 korun za krabičku. Po zvýšení zaplatí takový kuřák o 80 korun více a jeho výdaje za cigarety se budou pomalu blížit  k tisícovce. Nejlepším lékem na zdražování cigaret je samozřejmě nekouřit. Pro velkou část kuřáků se ale jedná o velmi těžký problém.



Kuřáci si příští rok připlatí tisíce korun. Zvýší se jim daň za cigarety


Jsem jednoznačně pro, pokud by to pomohlo snížit počet kuřáků (ale o tom silně pochybuji). Tito drog...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12515424528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více