Lidé hledají informace i u bank. Očekávají profesionalitu a objektivnost


16. 11. 2016  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jedním ze zdrojů informací o financích jsou podle Čechů i banky. Lidé od svých bank očekávají kvalitní servis a poradenství. Vztah mezi klientem a bankou by tak měl být vztahem partnerským.

Lidé hledají informace i u bank. Očekávají profesionalitu a objektivnost




Bance by totiž mělo záležet na spokojenosti a dobré finanční kondici klienta. Banka, která se snaží pouze o vymačkání svého klienta a vnucení několika svých produktů nemůže být vnímána z dlouhodobého hlediska z pohledu klienta pozitivně.

Moje zdravé finance mají klientům pomáhat uspořit

Příkladem vnímání skutečných potřeb klienta je produkt České spořitelny - Moje zdravé finance. Pokud přístup a produkt této banky a jeho propagaci porovnáme například s reklamou Poštovní spořitelny na bezduché utrácení a půjčování na cokoliv, je zřejmé že cílem České spořitelny je i informování a pomoc klientovi orientovat se ve světě financí. Česká spořitelna také podle průzkumů není vnímána pouze jako banka, které jde čistě jen o její vlastní profit a zisk, ale také o spokojenost a kvalitní informační servis svých klientů.

Primárně přitom smyslem poradenského servisu banky nemá být prodej vlastních produktů, ale také poradenství a pomoc hospodařit s finančním prostředky, odpovědný přístup k rodinnému rozpočtu, nebo omezování zbytečných výdajů. Přínos banky směřuje k tomu, že vše toto může klient uskutečnit v rámci svého účtu u České spořitelny a díky všem nástrojům a poradenskému servisu, který banka jako svou nadstandardní službu nabízí. Klient tak může i díky bance zlepšit své hospodaření a dosáhnout spokojenosti v tom, že mu na konci  měsíce více zbude na jeho běžném účtu. Pokud mu k tomuto úspěchu pomůže svou aktivitou banka, jejíž služby klient využívá, je to jen a jen dobře.

Banka nemá jen prodávat, ale také pomáhat

Česká spořitelna je bankou, která si velmi dobře uvědomila, že orientovat vše na dosažení klienta a zisk z každého jednotlivého klienta je velmi krátkozraké a v dlouhodobějším horizontu se takový omezený přístup bance nevyplatí. Banka svou orientací na podporu a pomoc klientům a snahou o zvyšování finanční gramotnosti svých klientů získává mnohem lepší pověst i vnímání v očích vlastních klientů. V první řadě se zde utužuje důvěra klienta v banku. Klient může bance důvěřovat, že mu nevnutí nepotřebný drahý produkt, ale naopak mu pomůže zvládnout finanční situaci a tím dosáhnout klientovi stability a schopnosti dlouhodobě dobře finančně fungovat a zvládat i kritické situace v rámci rodinného hospodaření. Česká spořitelna tak dává své nabídce a svým běžným produktům nový rozměr. Banka si uvědomila, že spokojenosti klienta dosáhne především péčí o klienta a to dlouhodobou, cílenou a efektivní. Péčí, jejímž hlavním smyslem není klienta skasírovat, ale dát mu pocit, že se o něj někdo stará, a že mu záleží na tom, aby se mu dařilo co možná nejlépe.

Nejlepším bankovním klientem je totiž vzdělaný klient, který nehazarduje se svými financemi. Takový klient pak i díky důvěře k bance využívá dalších produktů a služeb dané banky nejen proto, že mu je někdo z banky musel doporučit, ale proto, že mu tyto produkty přinášejí reálný efekt a tyto produkty skutečně využívá a má na ně i dostatek prostředků.

Banka může pomáhat klientům v poradenství a úsporách v následujících tématech:

- Jak ušetřit na splátkách

- Proč bydlet ve vlastním

- Jak si snížit výdaje

- Jak ušetřit čas i peníze

- Proč mít finanční rezervu

- Proč je dobré se pojistit

- Proč myslet na stáří

Těmto tématům a možnostem, jak banka může skutečně odborně a nezávisle klientům poradit, se budeme věnovat ještě v dalších dílech.



Lidé hledají informace i u bank. Očekávají profesionalitu a objektivnost

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více