Má dojít k boji o poplatky za výběr z bankomatů. Malé vs. velké banky


04. 08. 2015  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Deník E15 přišel z informací, která by mohla znamenat přelom v dosavadní politice malých bank vydávajících karty a velkých bank provozujících bankomaty. Součástí sporu mají být i nejvýraznější vydavatelé karet Visa a Master Card. Spory by mohly skončit i uzamčením bankomatů. ČTĚTE DÁLE!

 Má dojít k boji o poplatky za výběr z bankomatů. Malé vs. velké banky




Klienti některých malých a středních bank si již zvykli na profit v podobě bezplatného výběru z kteréhokoliv bankomatu v České republice. Jak vše probíhá? Výběr z bankomatu samozřejmě není úplně zadarmo. Malá banka za výběr klienta z cizího bankomatu platí sama. Výši poplatku přitom nastavují obě společnosti vydávající karty Visa a Master Card, případně další kartové společnosti. Výše poplatku se přitom dostala tak nízko, že již nepokrývá náklady na provoz a údržbu bankomatů.

Jaké jsou náklady na provoz bankomatů?

Náklady na provoz bankomatů nejsou malé. Nejvyšší náklady přitom zaznamenávají právě velké banky, které mají nejrozšířenější síť bankomatů. Jedná se o Českou spořitelnu, Komerční banku nebo ČSOB. Tyto banky by tak měly za výběr ze svého bankomatu uplatňovat poplatek, který nepokryje ani náklady na provoz bankomatu. V rámci provozu bankomatu se musí splácet náklady na jeho výrobu a zabudování, které jdou do statisíců korun, dále náklady na pronájem místa, náklady na spotřebu energií, náklady na dovoz hotovosti specializovanou službou a také náklady na ochranu bezpečnosti těchto bankomatů, včetně kamerového systému. Tyto náklady banky kompenzovaly právě příjmy od menších bank, jejichž klienti bankomatovou síť velkých bank využívají, nebo poplatkem uplatňovaným přímo po klientech. Právě dlouhodobě klesající poplatek za výběr z bankomatu jiné banky vede k tomu, že v poslední době se síť bankomatů v zásadě nerozrůstá a počet bankomatů spíše stagnuje.

Spor by měl být tedy veden o výši tohoto poplatku. Podobný problém řešily nedávno i polské banky, kde spor vedl k uzamčení některých bankomatových sítí pro klienty jiných bank. V praxi by to znamenalo, že například bankomaty České spořitelny by mohly využívat výlučně její klienti a karty klientů jiných bank by v této síti nefungovaly. Tomuto nejhoršímu scénáři by se však rády banky a provozovatelé rádi vyhnuli.

Regulace poplatků může ohrozit hospodaření velkých bank

K uvedenému přiostření situace vedlo mimo jiné zavedení regulace výše poplatků za platby u obchodníků, které se rozhodnutím Evropské unie snižují. Snižující se výnos z těchto transakcí tak připoutal pozornost právě k příjmům za výběr hotovosti z bankomatů. Další snižování příjmů i v této oblasti už by vážným způsobem mohlo poškodit tuzemské banky a jejich hospodaření. Pokud by tedy výše poplatku za výběr z bankomatu cizí banky poklesl natolik, že by už by výrazně nekompenzoval vynaložené náklady, musely by velké a středně velké banky začít reagovat a přijmout příslušná opatření.

Není přitom vyloučeno, že by na spor bank doplatili klienti, na které by mohly být přeneseny náklady za výběr z cizího bankomatu. Přenesení nákladů na klienta se budou bránit zejména nízkonákladové banky, které by tak přišly o svou pověst levných, bezpoplatkových bank. Zpoplatnění za výběr z bankomatu by také mohl znamenat odliv určité části klientů zpět k velkým bankám.

Budeme tak očekávat, jak se spor ve věci poplatků za výběr z bankomatů vyvine a jak budou banky případné těžkosti způsobené regulací řešit.

Dle statistik Sdružení pro bankovní karty bylo v České republice instalováno 4480 bankomatů. Z těchto bankomatů pak klienti vybrali více než 628 miliard korun za celý rok.

Server Bankovní poplatky se historicky staví proti regulaci mezibankovních poplatků u plateb kartou. Zastáváme stanovisko, že jakákoliv regulace v tomto segmentu se negativně projeví vůči klientům bank. Banky si totiž obvykle nahrazují klesající příjmy právě růstem poplatků či jiných plateb vůči svým klientům.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Má dojít k boji o poplatky za výběr z bankomatů. Malé vs. velké banky


Jo vše něco stojí. Lidem se neříká pravda a zákazníci u nás se vedou k tomu,že by měli mít mnoho s...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12549172272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více