Máme skvělou zprávu. Zisky bank se snížily o skoro 45 procent. A letos zůstávají doma!


21. 12. 2020  08:43     Miroslav Zeman     komentáře (0)

VÁNOČNÍ TÝDEN POZITIVNÍCH ZPRÁV! Většinou nebývá dobrou zprávou, když se zisk nějaké společnosti snižuje. V případě bank to ale vidíme spíše pozitivně. Více peněz totiž zůstává v naší ekonomice a v našich peněženkách. Desítky miliard korun za tento rok tak neskončí na zahraničních účtech vlastníků bank, ale zůstanou doma. Z minulých vysokých zisků bank totiž česká společnost nemá téměř nic. 

Máme skvělou zprávu. Zisky bank se snížily o skoro 45 procent. A letos zůstávají doma!




Bankám se snížily zisky o výrazných 45 procent za první tři čtvrtletí. V posledním čtvrtletí to rozhodně nebude lepší a Poplatkovi si mnou ruce. Protože bankám rozumí, ví, že nízký zisk bank nemusí být špatnou zprávou, a to nejen pro klienty, ale ani pro tuzemskou ekonomiku jako celek. Zisky našich bank totiž byly v posledních letech enormní a přesahovaly svým podílem dokonce výsledky vlastníků těchto bank. Majiteli tuzemských bank jsou v drtivé většině banky zahraniční. Nebylo výjimkou, že dcera Rakouské Erste naše Česká spořitelna měla větší zisk než její vlastník.

To vedlo k tomu, že si vlastně všichni vlastníci našich bank stahovali až 90 procent jejich zisku k sobě do zahraničí. Zisk našich bank, a tedy naše peníze, které jsme jim v podobě poplatků či úroků zaplatili, končily ve své velké části nakonec v Německu, Holandsku, Belgii, Itálii nebo Francii. V případě bank se výše dividend vyplacených do zahraničí pohybovala i v částkách překračujících 80 miliard korun.

Aktuálně činí zisk tuzemských bank za třetí čtvrtletí 38,6 miliardy korun. Fakt, že by mělo z naší ekonomiky odplout za letošní rok za hranice několik desítek miliard korun, jako v minulosti, rozhodně nehrozí. Tento zisk je pro banky defakto dostačující, aby ho použily zde doma, například na nové investice, zlepšení služeb či posílení svých rezerv. Samozřejmě i na vlastníky by mělo něco zbýt, ale rozhodně by to nemělo být třeba 90 procent tučného zisku. 

Kluk u domku, peníze

Právě Česká republika, společně s Irskem, posílá do zahraničí nejvíce peněz na dividendách. A to v absolutních číslech. Mnohem lidnatější Polsko posílá do zahraničí výrazně méně peněz. Investoři a vlastníci jsou totiž motivováni, aby utrácely své zisky právě doma. Naopak u nás jsou banky a jejich majitelé motivováni peníze posílat do zahraničí. 

Pokles zisku je tak i z pohledu typicky české rodiny Poplatkových pozitivní zprávou, která znamená, že peníze, které by jinak skončily v kapse bohatých zahraničních bankovních domů, zůstanou alespoň letos doma.



Máme skvělou zprávu. Zisky bank se snížily o skoro 45 procent. A letos zůstávají doma!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15396013168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více