Matyáš Vitík:
Česká pošta zavede platby kartou na 700 pobočkách


06. 10. 2015  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ROZHOVOR: Česká pošta konečně umožní platit na svých přepážkách platebními kartami. Zeptali jsme se tiskového mluvčího České pošty Matyáše Vitíka na souvislosti spojené se zavedením této dnes již standardní služby. ČTĚTE DÁLE!

Matyáš Vitík: Česká pošta zavede platby kartou na 700 pobočkách




1) Česká pošta má dle posledních zpráv zavést platby kartou u prvních 150 největších poboček. Co bylo spouštěčem či důvodem k zavedení možnosti platit kartou? Respektive co bylo překážkou toho, že platby kartou nebyly zavedeny dříve?

Česká pošta dala před rokem slib, že během třetího kvartálu tohoto roku začne s akceptací platebních karet na svých pobočkách. To se podařilo. Česká pošta zvládla přípravu projektu, výběrové řízení a technickou implementaci tak, že skutečně naši klienti mohou na pobočkách používat platební karty. Do konce roku na 150 poštách, v roce 2016 pak plánujeme přidat dalších cca 550 poboček. Do karet nám také nahrála regulace Evropské unie, která snížila poplatky za používání platebních karet a tím začala být akceptace platebních karet pro Českou poštu ekonomicky smysluplná.

2) Bude se vybavení platebními terminály týkat všech poboček České pošty? Tedy i poboček v menších vsích a obcích? Nebo zůstane pouze u největších poboček?

Plánujeme zavedení platebních terminálů na největších pobočkách. Začátkem listopadu bude v každém krajském městě minimálně jedna pobočka, kde lze zaplatit kartou.

3) Bude možnost platit kartou na pobočkách České pošty pro Vaší společnost přínosná? Nebo se bude jednat pouze o dodatečné náklady? Může zavedení plateb kartou zvýšit konkurenceschopnost podniku oproti přímé soukromé konkurenci?

Platební terminály budou na všech přepážkách poboček, kterých se přijímání karet týká. Úhradu lze provést bezhotovostně a týká se většiny služeb, které Česká pošta nabízí. Výjimky se týkají hlavně těch oblastí, které z hlediska placení kartou pro Českou poštu ekonomicky nevýhodné, nebo to neumožňují smluvní a legislativní podmínky. Akceptace platebních karet je zvýšení standardu pro naše klienti, kteří po této možnosti dlouhodobě volali.

4) Bude se zavádění plateb kartami týkat i poboček, které plánuje pošta v budoucnu převádět na soukromé provozovatele?

V současné době se bavíme o zavedení terminálů na cca 700 pobočkách, které by po převedení avizovaných 2500 poboček na Pošty Partner měly zůstat páteřní sítí České pošty.

 

Děkuji za rozhovor

Miroslav Zeman, Bankovní poplatky



Matyáš Vitík: Česká pošta zavede platby kartou na 700 pobočkách

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více