MEGATEST finanční gramotnosti:
Více jak polovina otázek zodpovězena s úspěšností přes 90 %!


22. 06. 2012  01:43     BP.com     komentáře (0)

O tom, jak si čtenáři serveru BP.com vedli při megatestu finanční gramotnosti, který pod záštitou premiéra Petra Nečese probíhal na našem webu v dubnu a květnu letošního roku, jsme vás již informovali. Nyní nadešel čas na detailní analýzu jednotlivých otázek a odpovědí…





Megatest se skládal, jak známo, z celkem šedesáti otázek. U každé otázky byla jedna správná odpověď z nabízených dvou až čtyř možností. A jak si respondenti, kterých se zúčastnilo celkem 762, na našem serveru vedli?

.

OTÁZKY MEGATESTU S VYZNAČENÝMI SPRÁVNÝMI ODPOVĚĎMI NALEZNETE ZDE

.

Suverénně nejlepší úspěšnost měla otázka č. 12, ve které jsme se ptali na fixační období u hypoték. Správnou odpověď, tj. „c) Předem smluvená doba, kdy má klient jistotu nezměněné úrokové sazby hypotéčního úvěru.“, označilo 99,21 procent čtenářů (756 odpovědí), zmást se nechali jen čtyři (1: období, kdy je možné odstoupit od smlouvy, plus 3: mezidobí mezi smlouvou o smlouvě budoucí a samotným podpisem hypoteční smlouvy) a další 2 čtenáři neodpověděli. Téměř stoprocentní úspěšnosti jste dosáhli i u otázky číslo 30: Jaký je základní právní rozdíl mezi úvěrem a leasingem? Správnou odpověď, tedy že pes je zakopaný ve vlastnictví nakupované věci, vědělo 98,56 procenta respondentů. Na pomyslném třetím místě, co se pozitivních výsledků týče, skončily shodně s úspěšností 98,43 % otázky č. 47 (čím se liší bankomaty a vkladomaty? => vkladomat peníze také přijímá) a č. 54 (co je to konsolidace úvěrů? => sloučení několika úvěrů do jednoho, tj. do jedné splátky).  

.

„Musíme konstatovat, že si naši čtenáři vedli opravdu dobře. Úspěšnost nad 90 procent jsme zaznamenali u 33 otázek, což je více než polovina testu. Udržet soustředění po celou dobu testu není jednoduché, sami jsme se o tom přesvědčili při zkoušení nanečisto před začátkem soutěže. A přesto u všech šedesáti položek uspělo téměř 17 procent respondentů,“ komentuje výsledky analytik Aleš Rod.

.

Podívejme se nyní na opačný konec žebříčku otázek – na ty, které dělaly soutěžícím největší potíže. Tou „nejdrsnější“ – jako u jediné úspěšnost nepřesáhla 50 procent – byla suverénně otázka č. 31: Když u kreditní karty splatíte část úvěru ještě v bezúročném období a část až po jejím uplynutí, znamená to, že…? Správnou odpověď (zaplatíte úrok z celé částky vypočtené na základě jednotlivých splátek) zatrhlo jen 42 % respondentů, což jen potvrdilo, že ve světě financí nelze vždy pracovat se selským rozumem. 423 respondentů (55,4 %) si totiž myslelo, že úrok je placen jen z části, kterou nesplatíte v bezúročném období. To je ale chyba. V megatestu nic nestojí, ale v běžném životě se může pěkně prodražit! Dobře se nevedlo ani u dotazu č. 19 (jaká je konkrétně spoluúčast při ztrátě nebo krádeži karty se spoluúčastí?), na nějž správně odpovědělo 57,2 % lidí, a ani u otázky č. 29 (Jaká informace je pro klienty nejdůležitější při dojednávání půjčky (úvěru)?). Odpověď „RPSN a délka splácení“ padla do oka jen 57,7 % respondentů.

.

JAKÁ BYLA CELKOVÁ ÚSPĚŠNOST ČTENÁŘŮ BP.COM V POROVNÁNÍ S IDNES.CZ?

.

A další zajímavosti? Průměrná úspěšnost u všech otázek megatestu byla 86,5 procenta, počet nevyplněných odpovědí byl zhruba pět na jednu otázku. Všichni čtenáři dohromady nezatrhli (tedy nechali nevyplněných) 283 otázek, což je velká škoda – každá taková chyba totiž autorovi vzala možnost být v losovacím osudí v soutěži o smartphone HTC.

Analýzu odpovědí přináší následující tabulka:

  www.bankovnipoplatky.com


MEGATEST finanční gramotnosti: Více jak polovina otázek zodpovězena s úspěšností přes 90 %!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16487513232

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více