MF plánuje zrušit daň z nabytí a odpočty úroků z hypotéky


24. 04. 2020  08:02     Golem finance     komentáře (0)

Ministerstvo financí (MF) plánuje navrhnout vládě zrušení daně z nabytí nemovitostí. Sazba daně nyní činí 4 % hodnoty nemovitosti a hradí ji kupující. Spolu s tím ministerstvo navrhne zrušení odpočtu úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. V návrhu zákona je také prodloužení lhůty pro zdanění zisku z prodeje nemovitosti.

MF plánuje zrušit daň z nabytí a odpočty úroků z hypotéky




Daň z nabytí a zrušení odpočtů

Sazba daně z nabytí nemovitých věcí nyní činí 4 % ceny nemovitosti. Při ceně 3 miliony Kč tedy daň činí 120 000 Kč. Podle návrhu MF by však zároveň došlo ke zrušení možnosti odpočtu úroků z hypotéky. Důležitým bodem návrhu je to, že nová pravidla by platila pro nově uzavřené smlouvy. Ti, kteří již daň zaplatili, by si v případě schválení návrhu mohli úroky z daňového základu odečítat stejně jako doposud.

Zrušení daně z nabytí se diskutuje už několik let a jedná se z našeho pohledu o dobrý krok k tomu, jak snížit náklady na pořízení vlastního bydlení i tím i zvýšit dostupnost bydlení pro prvokupující a zejména mladé rodiny. Bohužel návrh na změnu přichází trochu pozdě. Prvokupujících teď bude kvůli recesi o dost míň a plošné zrušení daně podle našeho názoru do jisté míry nahrává spíše kupujícím, kteří pořizují nemovitost jako investici. A očekávatelné korekce cen bytů budou chtít využít k nákupům.   

„Daň z nabytí bych zrušil jen u nemovitostí pro vlastní bydlení nebo bydlení členů rodiny, ale u nákupů za účelem podnikání bych daň z nabytí ponechal. Tato daň mimochodem působí i jako určitá brzda spekulativních nákupů a zamezuje roztáčení cenové spirály,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Přísnější podmínky pro danění zisku z prodeje nemovitosti

Se změnou má být spojeno i prodloužení lhůty pro zdanění zisku z prodeje nemovitosti nesloužící k bydlení vlastníka. Dosud, pokud měl klient pozemek, podnikatelskou nemovitost nebo bytovou nemovitost, ve které nebydlí, musí zisk zdanit při prodeji do 5-ti let od nabytí. Nově by tato povinnost byla při prodeji do 15-ti let od nabytí. To může mít negativní dopad na elasticitu realitního trhu a české domácnosti.

„Netýká se totiž ani tak investičních bytů, ty jsou z toho venku, protože většina vlastníků tyto byty pronajímá dlouhodobě, klidně i 15, 20 či více let. Netýká se to ani spekulantů, kteří koupí, opraví a se ziskem prodají, ti to většinou “otočí” během půl roku a s daní ze zisku počítají. Nejvíce se to dotkne lidí, kteří nakoupí za účelem bydlení, např. mladých rodin. Stačí, aby se lidé vzali a po 8 letech rozvedli. V tomto případě by šla úhrada daně ze zisku na jejich bedra. Samozřejmě, pokud by měli s danou nemovitostí spojen trvalý pobyt, tak je to v pořádku, ale i v tom čekám ještě možnou korekci ze strany MF, například prodloužení současné 2leté lhůty na 5 let apod. “ říká Michal Pich, provozovatel realitního portálu RealityČechy.cz.

Návrh do konce týdne projedná nově vzniklá Národní ekonomická rada vlády (NERV), pak jej musí schválit ještě vláda a parlament. Vzhledem k tomu, že zákon může mít dalekosáhlé důsledky pro trh s bydlením, celý proces intenzivně monitorujeme.  

Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz



MF plánuje zrušit daň z nabytí a odpočty úroků z hypotéky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12489541040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více