MFD:
Od ledna 2013 si senioři budou vybírat důchod z bankomatu


22. 08. 2011  12:27     ČTK     komentáře (0)

Od ledna roku 2013 si budou senioři vybírat starobní důchod prostřednictvím karty ze speciálních bankomatů. Těch bude méně než tisíc, řada starších lidí bude muset pro peníze cestovat. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes, které to potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).





Stát důchodci pošle peníze na speciální účet, k němuž každý senior dostane kartu. Stejný postup bude platit také pro lidi žijící v ústavech či v léčebnách dlouhodobě nemocných. Kartu by lidé měli dostat zadarmo, jeden výběr z bankomatu by měl být bez poplatku, zdarma by měl být i dotaz na zůstatek na účtu a příjem peněz od státu. "Jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013," řekl Drábek. V první fázi, tedy už za půl roku dostanou kartu a účet všichni lidé, kteří berou dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou. V ČR jsou nyní více než tři miliony příjemců dávek včetně důchodců. Ministerstvo práce a sociálních věcí už vypsalo výběrové řízení na takzvané karty sociálních systémů, banky či bankovní konsorcia mají do konce srpna možnost předložit své nabídky do soutěže. Dvanáctiletou smlouvu s vítězem tendru chce mít MPSV podepsanou do konce září. Stát by za provozování systému dávek a karet neměl vybrané bance nic platit. Díky tomuto projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti. Podle listu je však v projektu stále mnoho nejasností, proto se v úterý sejdou předsedové poslaneckých klubů, aby o kartě znovu debatovali.


MFD: Od ledna 2013 si senioři budou vybírat důchod z bankomatu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15643185152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více