Mobilní platby mají mnoho podob, některé umožňují masové rozšíření i v České republice


23. 08. 2012  12:04     tz     komentáře (0)

Společnost MasterCard je globálním lídrem v mobilních bezkontaktních platebních řešeních, která již představila i v České republice. Mobilní platby jsou jednoznačným trendem a pomáhají rozšiřovat bezhotovostní platby. Žádná metoda mobilních plateb zatím jednoznačně nezvítězila, a proto MasterCard vede v komplexitě nabídky různých možností.





 

Základní jsou 3 různá technologická řešení a každé z nich má své výhody (viz infografika na konci dokumentu):

   

„MasterCard celosvětově vede ve zkušenostech s pokročilými komerčními řešeními. Jsme připraveni do Česka uvést NFC řešení, které mobilní platby zpřístupní milionům uživatelů,“ uvedl Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku. Dodává však: „Je potřeba ale respektovat připravenost trhu. Mobilní telefony s  čipem k placení označené „PayPass Ready“ budou celosvětově teprve přibývat. Podle studie Připravenosti na mobilní platby nejsou ani v technologicky nejvyspělejších zemích zatím dostatečně zralé podmínky pro masové rozšíření mobilních plateb v podobě NFC čipů v telefonech.  Proto MasterCard nabízí i jednodušší a dostupnější řešení, např. nálepky PayPass. Komfort a rychlost platby je přesto prakticky stejný.“

   

V ČR vydává nálepky PayPass Citibank a další banky budou přibývat. U nálepky PayPass odpadá nutnost pořídit speciální telefon nebo příslušenství. Jednoduše přilepíte na mobilní telefon a můžete jít nakupovat,“ doplnil Miroslav Lukeš. Díky PayPass nálepkám se lidé učí používat mobilní telefon k platbám u obchodníků.

 

PayPass se hojně používají nejen ke každodenním nákupům, ale i v místech, kde zatím nebyly elektronické platby tak rozšířené. Příkladem jsou hudební festivaly v čele s maďarským festivalem Sziged. Nejenom, že úplně všude bylo možné platit PayPassem, ale předplacená karta byla povinná a žádný z 379 tisíc návštěvníků neplatil hotovostí.  V České republice se před pár dny konal první hudební festival, kde se dalo platit PayPassem. Pilot běžel na Open Air Festivalu v Panenském Týnci 9. - 11. srpna 2012. Návštěvníci si pořizovali předplacené nálepky PayPass a přijali je velmi pozitivně. Díky jednoduchosti se s nimi naučil platit každý.

 

„MasterCard v Evropě pracuje na desítkách mobilních projektů a pozadu nezůstává ani Česká republika. Zatímco podmínky pro masové nasazení PayPass mobilních plateb dozrávají, ČSOB, Era a Wincor Nixdorf uvedou vzdálené mobilní platby MasterCard Mobile ještě tento rok,“ uvádí Miroslav Lukeš. MasterCard Mobile umožňuje držitelům všech běžných karet realizovat platby ze svých chytrých telefonů bezpečnou a pohodlnou cestou. Uživatel zaregistruje do aplikace jakoukoliv kartu a pak už bude platby jednoduše potvrzovat mPINem, který si zvolil sám. Není potřeba telefon s čipem, ale postačí chytrý telefon s připojením k internetu; aplikace MasterCard Mobile bude k dispozici zdarma. „50-80% nově prodaných telefonů jsou chytré a kartu má prakticky každý. Proto se MasterCard Mobile může rychle rozšiřovat. Zároveň umožní přijímat karty i tam, kde to dnes není možné, protože k akceptaci platby stačí obchodníkovi pouze připojení k internetu,“ vysvětluje Miroslav Lukeš.

 

MasterCard Mobile bude sloužit k platbám na internetu, z aplikací přímo v telefonu, za účty, v klasických obchodech či provozovnách a časem si budou moci uživatelé posílat i platby přímo mezi sebou (tzv. peer-to-peer). Díky spolupráci partnerů se očekává zpřístupnění této mobilní platební metody ve více jak tisícovce obchodů již při spuštění. Protože pro přijímání plateb MasterCard Mobile není potřeba poměrně nákladný terminál, bude možné karty přijímat i na nových místech, kde by se terminál nevyplatil. (viz tisková zpráva z 21. června 2012)

  .


Mobilní platby mají mnoho podob, některé umožňují masové rozšíření i v České republice

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12520263056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více