Na českém trhu se objevila falešná zlatá cihlička


28. 05. 2019  00:05     Tisková zpráva     komentáře (0)

Společnost STEP Finance, která se specializuje na prodej a výkup investičních drahých kovů, odhalila před několika dny padělek zlaté cihličky. Měla sice správnou hmotnost, ale neobvykle silnou tloušťku. Také barva nebyla zcela typická. Firma ji proto okamžitě poslala Puncovnímu úřadu k posouzení.

Na českém trhu se objevila falešná zlatá cihlička




Úřad zjistil, že jde o padělek, konkrétně o pozlacenou mosaz s plátem niklu odpovídající hmotnosti jedné unce zlata. Falzifikát zlatého slitku zaznamenala společnost STEP Finance poprvé, podobné případy se ale v Česku objevily už v minulosti. Odborníci však upozorňují, že odhalit podezřelou nabídku není těžké.

Zákazník k nám přinesl k výkupu slitek se značkou renomované slévárny. Ale už na první pohled jsme viděli, že rozměry neodpovídají,“ popisuje obchodní ředitel STEP Finance Tomáš Braný.

Vzorek byl sice odhalen, není ale vyloučeno, že falešných kusů je více a pachatel se bude snažit prodat důvěřivcům.

Nejspíše se jednalo o testovací vzorek. Je ale pravděpodobné, že pachatel to bude zkoušet později znovu i na jednotlivce. Dlouhodobě upozorňujeme veřejnost, že zlato a stříbro by měla nakupovat pouze u ověřených firem, které mají kamennou pobočku,“ říká Vladimír Brůna, předseda představenstva společnosti Golden Gate, která je lídrem českého trhu s investičními kovy.

Lidé by se podle něj měli vyvarovat především „super výhodných“ cenových nabídek. Pokud někdo prodává zlato pod burzovní cenou, jde téměř jistě o padělek. Velmi důležitá je také garance zpětného odkupu.

Investiční zlato je stále oblíbenějším způsobem, jak bezpečně uložit úspory, toho však občas mohou využít i podvodníci.  Při investování do zlata je tedy třeba zvolit takového obchodníka, u kterého je předpoklad, že bude fungovat i za 10 let.

Zlato a stříbro jsou jednou z nejbezpečnějších investic vůbec. Je ale důležité vybrat si důvěryhodného partnera, který odebírá kov přímo od sléváren a pravidelně zveřejnuje své finanční výsledky, “ doplňuje Brůna.

Zlato je investory považováno jako uchovatelem hodnoty, proto se vždy muselo chránit před falzifikáty a znehodnocováním. Historicky uznávanou normou kvality zlata je označení Good Delivery. Slitky s touto značkou lze kdykoli a kdekoli na světě obchodovat.

Výrobce či rafinér, který smí takto označovat své výrobky, musí splňovat přísná pravidla a asociace LBMA (London Billion Market Association) a kvalitu slitků pravidelně kontroluje. V současnosti splňuje přísné podmínky pouze 60 provozů na celém světě.



Na českém trhu se objevila falešná zlatá cihlička

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12505122880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více