Na majitele předlužené firmy EMTC Tomáše Bártu soud prohlásil úpadek, věřitelé o své peníze zřejmě přijdou


10. 12. 2019  00:19     Tisková zpráva     komentáře (0)

Podnikatel Tomáš Bárta, který svým věřitelům dluží přibližně 134 milionů korun a jeho firma EMTC pak dalších téměř 800 milionů korun, je v úpadku. Městský soud v Praze dnes na něj prohlásil úpadek. Finanční prostředky jeho věřitelů jsou nyní ve velkém ohrožení, protože tím se dává dlužníkům možnost vyhnut se splacení většiny svých závazků.

Na majitele předlužené firmy EMTC Tomáše Bártu soud prohlásil úpadek, věřitelé o své peníze zřejmě přijdou




Vedle úpadku soud rozhodnul i o povolení oddlužení. Jak uvádí insolvenční zákon, pokud dlužník splní řádně a včas všechny povinnosti spojené s oddlužením, insolvenční soud dlužníka osvobodí od placení pohledávek v dosud neuspokojené výši. Do výčtu povinností patří mj. poctivý záměr a schopnost měsíčně splácet alespoň 1989 Kč jako odměnu insolvenčnímu správci a minimálně stejnou částku ostatním věřitelům. „Právě o poctivém záměru podnikatele lze, přinejmenším, spekulovat. Jeden z jeho nejvyšších závazků v hodnotě 37 401 689,37 Kč jde totiž za společností Coverage s.r.o., kde je Bárta jednatelem. Sám sobě tedy v minulosti zapůjčil téměř 40 milionů,“ říká Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz

Jak uvádí insolvenční zákon, jsou tři možnosti, jak podmínky oddlužení splnit: zaplatit 100 % pohledávek nezajištěných věřitelů; během 3 let zaplatit min. 60 % pohledávek nezajištěných věřitelů; během 5 let vynaložit veškeré úsilí, které je po dlužníkovi možno spravedlivě požadovat, aby zaplatil pohledávky věřitelů (zároveň insolvenční zákon říká, že pokud během 5 let zaplatí nezajištěným věřitelům nejméně 30 % jejich pohledávek, tak potřebné úsilí vyvinul).

„De facto se tak jedná o precedens pro všechny nepoctivé podnikatele a tzv. profesionální dlužníky, jak se vyhnout povinnosti vyrovnat své závazky,“ říká Eliška Skřivanová. Je také otázka, jak se k věci postaví insolvenční správce a věřitelé, kteří mohou navrhnout, aby soud oddlužení zamítnul.

Věřitelé mají nyní dva měsíce na přihlášení svých pohledávek. Zároveň byli Městským soudem vyzváni, aby ve lhůtě do 7 dnů od zveřejnění zprávy pro oddlužení v insolvenčním rejstříku případně navrhli konání schůze věřitelů, kde společně rozhodnou o způsobu oddlužení.

Insolvenční rejstřík:

https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?id=94876508E92C7DA1E05333F21FAC8D6C



Na majitele předlužené firmy EMTC Tomáše Bártu soud prohlásil úpadek, věřitelé o své peníze zřejmě přijdou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16350134304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více