Nákup dluhopisů krok za krokem


02. 09. 2019  00:32          komentáře (0)

Přemýšlíte o investování do dluhopisů a nevíte, jak začít? Poradíme vám, na které informace se zaměřit a na co si dát pozor. Dluhopisů existuje hned několik druhů a mohou být stejně tak efektivním investičním nástrojem, jako cestou, jak přijít o veškeré úspory.

Nákup dluhopisů krok za krokem




Pokud se vás někdo snaží nalákat na příslib bezpečné investice s garancí návratnosti, rozhodně mu nevěřte, jedná se o nejčastější obchodní trik tzv. finančních šmejdů, jejichž jediným cílem je se na vás obohatit.

Zaslechli jste, že investovat do dluhopisů je skvělá příležitost, jak zhodnotit své úspory? Nenechte se mýlit! Dluhopis, jak už název napovídá, není totiž nic jiného než dlužní úpis, tedy vámi poskytnutá půjčka, za kterou byste měli obdržet úrok odpovídající rizikovosti investice. Ne vždy tomu tak ale je.

Nejprve si však vysvětlíme základní druhy dluhopisů. Jsou jimi státní dluhopisy, dluhopisy státních a polostátních firem, bankovní a firemní dluhopisy. Státní dluhopisy emituje ministerstvo financí a jejich úročení zpravidla nepřekročí 2% hranici. Většinou stěží pokryjí inflaci, tedy postupné zdražování, které snižuje hodnotu investovaných peněz. Není to špatná alternativa, jak bezpečně uložit své finanční prostředky na horší časy, bez poplatků (se kterými se setkáte např. u termínovaných vkladů nebo spořících účtů), žádné závratné zhodnocení ale nečekejte. Do státních dluhopisů můžete investovat prostřednictvím tzv. distribučních míst, jejichž mapu naleznete zde.

Další možností jsou státní nebo polostátní podniky např. České dráhy, ČEZ. Tyto cenné papíry jsou však pro drobné investory běžně nedostupné. Nominální hodnota dluhopisů se, zpravidla, pohybuje ve statisících až milionech a výjimkou není ani jejich distribuce prostřednictvím zahraničních subjektů.  

Dluhopisy mohou vydávat například i banky aj. finanční instituce a tím získávat důležité finanční zdroje. Zda vaše banka dluhopisy emituje, vám zodpoví váš bankovní poradce.

Alternativou mohou být např. podílové fondy (ať už dluhopisové nebo smíšené), které umožňují investovat právě do méně dostupných firem. Zjednodušeně řečeno soustřeďuje každý takový fond aktiva různých společností, která se snaží poskládat tak, aby byla co nejvýdělečnější a svému investorovi poskytla výhodné úročení. Proto se obvykle platí také poplatek za správu takovéhoto fondu, zpravidla vyjádřený v % z investované částky. K investování do dluhopisových podílových fondů se lze dostat prostřednictvím investičního poradce, banky nebo se obrátit přímo na některou z investičních společností. Touto formou si lze i pravidelně spořit – ukládat si např. 1 000 Kč/měsíčně. Fond si můžete dokonce navolit dle svých preferencí (např. pouze společensky odpovědné firmy, ekologicky orientované firmy atd.) nebo dle teritoriálního uspořádání (např. fondy ryze českých firem, amerických atd.).

Poslední variantou jsou firemní neboli korporátní dluhopisy, slangově bondy. Investování do těchto cenných papírů ale vyžaduje rozšířené ekonomické povědomí a znalost finančních výkazů, resp. pojmů jako rozvaha, výkaz zisku a ztráty, cash flow, a také to, kde tyto cenné zdroje informací najít. Právě ony vám pomohou se rozhodnout, zda do dluhopisů dané společnosti investovat či nikoli.

Jako první by proto vaše kroky měly zamířit do veřejně dostupné Sbírky listin, kam mají firmy povinnost každoročně finanční výkazy vkládat. Sbírku listin online naleznete pod tímto odkazem. Po zadání názvu společnosti se zobrazí veškeré relevantní informace včetně toho, kdy byla firma založena. Pokud je společnost příliš mladá, bez možnosti ověřit si její hospodářské výsledky, mělo by to být prvním varovným signálem. Tím dalším je záporná hodnota vlastního kapitálu, záporný výsledek hospodaření nebo záporné finanční toky (cash flow). V podstatě jakékoli záporné hodnoty nevěstí nic dobrého. Doporučujeme raději prověřit i to, zda jednatel společnosti nefiguruje v insolvenčním rejstříku (zde) nebo Centrální evidenci exekucí (zde). Přeci nechcete půjčovat někomu, kdo už od počátku není schopen splácet.

K rozhodování může napomoci také Desatero pro drobné investory do podnikových dluhopisů uveřejněné Českou národní bankou viz tento odkaz nebo online brožura zvaná Scorecard korporátních dluhopisů pro nezkušené a konzervativní investory vydaná ministerstvem financí ke stažení zde. Scorecard není jen efektivním návodem, jak vyhodnotit rizikovost daného emitenta, ale také zrcadlem samotných investorů. Pokud totiž některým z uvedených pojmů nerozumíte, doporučujeme do korporátních dluhopisů raději vůbec neinvestovat nebo váš záměr konzultovat, přinejmenším, s investičním poradcem. Jen pozor na to, aby byl skutečně nezávislý a měl k investičnímu poradenství potřebnou licenci. To platí i v případě různých inzertních dluhopisových portálů. Pamatujte, že většina z nich není oprávněna vám poskytovat kvalifikované investiční poradenství, mohou jen inzerovat jednotlivé emise dluhopisů.

„Pokud vám zástupci inzertního dluhopisového portálu budou aktivně doporučovat nějakou konkrétní emisi, trvejte na předložení licence od ČNB. V opačném případě s díky odejděte,“ uvedla Eliška Skřivanová, za web Rizikovedluhopisy.cz, který se problematice podvodných a rizikových emisí dlouhodobě věnuje.  A dodává: „Před nákupem dluhopisů některých společností odborníci přímo varují. Patří mezi ně například Petlas CZ nebo EMTC. První jmenovaná od počátku vzniku neuveřejnila ve Sbírce listin ani jednu účetní závěrku, což je nezákonné; druhá jmenovaná sice účetní výkazy zveřejňuje, ale s každoročními vysokými ztrátami, před kterými varuje dokonce i její auditor,“ dodává Skřivanová.

Investování do dluhopisů vypadá velmi jednoduše, ale zde se více než kde jinde, vyplácí pořekadlo Dvakrát měř, jednou řeš. Na trhu je, bezpochyby, množství seriózních emitentů, mnohem častěji ale narazíte na společnosti emitující nezajištěné dluhopisy, protože jim kvůli nízké bonitě odmítla půjčit banka. Jde totiž pořád jen o půjčku, notabene v zemi, kde je více jak 820 000 občanů v exekuci. To samo o sobě něco vypovídá...

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Nákup dluhopisů krok za krokem

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

35916317996

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907