Nástraha dlužníků v nouzi:
oddlužovací společnost


09. 06. 2010  00:57     Aleš Rod     komentáře (14)

Lidé, kteří si vzali půjčku a nedokáží ji splácet, existují v každé fázi hospodářského cyklu. Pro rostoucí počet osob je ale dnes tato zkušenost zcela nová. Globální recese přidusila ekonomiky po celé planetě, způsobila průvan na trhu práce a zkrátila příjmy mnoha domácnostem. Bohužel, s počtem dlužníků v nouzi se přímou úměrou navyšuje počet subjektů, které na nich chtějí vydělat – tzv. oddlužovacích společností a oddlužovacích agentur.





Je libo oddlužit?

První otázka je nasnadě: co to vůbec jsou ony oddlužovací společnosti? Jedná se o organizace, které lidem nabízejí finanční poradenství a pomoc při řešení finančních otázek, především těch týkajících se správy dluhů, a slibují, že vyřeší jejich dlužnickou pozici. Ta se pro dlužníka často jeví jako bezvýchodná. Proto se společnosti zaměřují především na velmi zadlužené až předlužené jedince, jež lákají na ochranu před věřiteli, konsolidaci závazků a jejich bezproblémové splacení. "V posledních měsících evidujeme velký nárůst oddlužovacích společností. V minulém roce působilo na trhu několik podobných společností. Od podzimu 2009 se však jejich počet podle našich informací zdvojnásobil (fungují už přes dvě desítky podobných firem)," komentuje situaci na trhu Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti Cetelem, a ihned doplňuje: "I do budoucna můžeme očekávat, že se počet oddlužovacích firem bude na trhu objevovat čím dál více, což souvisí se zvyšujícím se počtem klientů, kteří nejsou schopni splácet své závazky." Dlužníci často vnímají tyto společnosti jako svou poslední záchranu, a to jim znásobuje nesnáze: neexistující alternativa a chybějící znalosti o fungování finančních produktů, popř. zákonů upravujících tyto produkty, se v kombinaci s přesvědčivou argumentací oddlužovacích agentur většinou přetavuje ve sníženou ostražitost dlužníka, který je odhodlaný odsouhlasit a podepsat cokoliv, co "mu pomůže". Tím se však dostává do ještě větších potíží. "Je chvályhodné, že klient chce svoji svízelnou situaci řešit, ale měl by komunikovat v prvé řadě s věřitelem," doporučuje všem dlužníkům Malý.  

Jak to (ne)funguje v praxi

Po úvodním kontaktu dlužníka a oddlužovací společnosti je průběh jejich vzájemného vztahu v zásadě totožný. Dlužník se společností sepíše mandátní smlouvu – dá jí plnou moc, aby jej zastupovala při jednání s věřiteli a chránila jej před jejich požadavky. Věc má ale několik háčků, lépe řečeno háků. „Největší riziko spatřujeme v tom, že podpisem smlouvy s oddlužovací agenturou se klient dostane do ještě větších finančních problémů. Ve většině smluv se totiž oddlužovací společnost nezavazuje klientovy pohledávky vyřešit, ale pouze pokusit se o to,“ říká Eva Řimnáčová, mluvčí společnosti Home Credit. S tím souhlasí i Martin Malý z Cetelem: "Ve smlouvě nejsou popsané povinnosti oddlužovací společnosti, ani jakým poměrem "uspokojí" věřitele, ale zato jsou v ní striktně popsány pokuty a penále za nedodržení podmínek ze strany klienta." Za sjednání smlouvy si oddlužovací společnosti jednorázově účtují několikatisícový (dle našich zjištění 5000 Kč a výše) administrativní poplatek. Společnost se také s dlužníkem dohodne na měsíční splátce, kterou bez problémů zvládne posílat, avšak toto všechno se děje BEZ VĚDOMOSTI VĚŘITELŮ. Věřitelé nejsou s oddlužovací agenturou v žádném smluvním vztahu, proto s ní většinou odmítají jednat. "S těmito firmami naše společnost nespolupracuje a ani nekomunikuje," potvrzuje Martin Malý z Cetelem. Z praktického hlediska tak na smlouvu s oddlužovací společností doplácí pouze dlužník. „Je to tak. Poplatky a provize oddlužovací společnosti ale klient platí i v případě, že se oddlužovací agentuře nepodaří s věřitelem dohodnout,“ upozorňuje Řimnáčová. Z pravidelné měsíční splátky si přitom oddlužovací agentury strhávají zhruba 20% provizi (tj. dlužník měsíčně platí 2500 Kč, ale k věřiteli doputují jen 2000 Kč). Protože se sníží měsíční splátky bez souhlasu věřitele, tento začne své pohledávky vymáhat a zadlužený jedinec padá do registru dlužníků. Jeho životní situace se komplikuje zas o něco víc.  

Rozvázat smlouvu? Ok, ale plaťte.

Poslední hřebíček do rakve osobních financí pak na dlužníka čeká ve chvíli, kdy chce s oddlužovací společností rozvázat vztah. Tento úkon je ve smlouvě sankcionován, výše sankce za odstoupení od smlouvy může dosáhnout několika desítek tisíc Kč. „Klient často podepisuje i bianko směnku, čili čistou směnku, kam je možné později vepsat jakoukoliv částku. To je lehce zneužitelné,“ upozorňuje na další riziko Řimnáčová.   V následujících dnech se tomuto tématu budeme podrobně věnovat v seriálu článků na tomto serveru. Přineseme vám pohledy bank, pohledy úvěrových společností a v neposlední řadě návody, jak se v podobné situaci chovat.


Nástraha dlužníků v nouzi: oddlužovací společnost

Re: Attila Financial - PODVOD
Mal by som záujem o komunikáciu, viete mi poslať číslo telefónu ? Ďakujem mail : pavol26@gmail.c...
správce dluhú
ako je na tom spoločnosť SPRÁVCE DLUHÚ s.r.o.IČO:247 87 221, PRAHA...
Re: Společnost ATTILA FINANCIAL
Pokud jak tvrdíte že je Attila podvodná firma tak jste hlupák.Pokud neplatíte ani to co máte nasmlou...
Re: Attila Financial - PODVOD
Dobrý den,ten samí problém mají naši známí, Attila Financial je dostal do takovejch dluhů že jim hro...
Attila Financial - PODVOD
Attila je jedna z dalších podvodných společností která vám nepomůže oddlužit ale ještě více se zadlu...
Re: Společnost ATTILA FINANCIAL
Pokud já vím chtějí popl. 700kč na adm.praci no nikdo zadarmo dělat nebude. ale ta firma je moc nová...
1000?
No pokud já vím tak chtěj 700 a to na administrativu ...
Společnost ATTILA FINANCIAL
Dostala jsem nabídku na mimosoudní oddlužení od výše uvedené firmy. Máte prosím někdo s ní zkušenost...
Diskutovat (14)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15752206944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více