Nechce platit výživné? Musíte vyrazit do boje za vlastní dítě


09. 11. 2020  07:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Za dobrotu na žebrotu, jak se říká. Rodiče, kteří jsou v otázce výživného benevolentní okrádají nejen sebe, ale i své děti. Druhý rodič pak toho často tvrdě využívá. Kamarádka paní Poplatkové se dostala do stejného problému. Její manžel jí nabídl almužnu, konkrétně 5 000 korun, a řekl: "Ber, nebo mech být! Na víc stejně nemáš nárok."

Nechce platit výživné? Musíte vyrazit do boje za vlastní dítě




Paní Jarka je dobrou přítelkyní paní Poplatkové. Manžel od ní odešel již před rokem a odstěhoval se. Na bedrech Jarka zůstala celá domácnost a i péče o společnou dceru. Paní Jarka pracuje v jednom autosalonu jako asistentka jednatele a její příjem je spíše podprůměrný. Naopak bývalý manžel Jarky vydělává více než 130 000 korun měsíčně. Nyní se chce manžel rozvést. 

Paní Jarce neplatil manžel prvních 6 měsíců nic. Bláhová Jarka si myslela, že se k nim manžel vrátí, a proto výživné neřešila a pracovala i přes čas, aby se o dceru dokázala postarat a mohla jí dopřát i poměrně finančně náročné kroužky.

Když přišel manžel s tím, že se chce rozvést, rozhodla se Jarka opatrně jednat a zeptala se manžela jaké výživné bude na dcerku platit. Nabídka zněla pouhých 5 000 korun s tím, že to musí bohatě stačit, a že otec musí nově platit hypotéku na byt, půjčil si na auto, platí vysoké pojistné a zbývá mu tak na živobití pouhých pár tisíc korun. Otec vypadal skutečně na chudáka, který nemá co do úst.

Na kávě se Jarka svěřila paní Poplatkové a celou situaci jí popsala. Otec prý nabízí jen 5 000 korun a že na to asi kývne. Manžel jí prý řekl, že stejně na víc nemá nárok a on má vysoké náklady, tak mu stejně více na výživné nezbývá.  

Naštěstí paní paní Poplatková Jarku zadržela. Protože manžel paní Poplatkové podobné věci řeší velmi často, tak ví, že deklarované vysoké náklady nemají na výši výživného žádný vliv a žádný soud například dluhy otce nebere v potaz. Z příjmu otce navíc vyplývá, že paní Jarka by mohla mít nárok na mnohem vyšší částku, která by se v případě její 12 leté dcery mohla pohybovat mezi 10 až 15 tisíci koruny. To by odpovídalo i doporučujícím tabulkám ministerstva spravedlnosti, které naleznete zde:

Kategorie Věk dítěte Podíl na čistých příjmech
1. 0 – 5 let 11 – 15 %
2. 6 – 9 let 13 – 17 %
3. 10 – 14 let 15 – 19 %
4. 15 – 17 let 16 – 22 %
5. 18 a více let 19 – 25 %

1) Jarka musí sdělit otci, že s jeho návrhem nesouhlasí a že vzhledem k jeho příjmu trvá na ton, aby začal platit výživné 13 000 korun měsíčně.

2) Pokud otec nebude souhlasit podá Jarka návrh na určení výživného k soudu. Ostatně pro rozvod je stejně nutné mít předem k dispozici rozsudek o určení poměrů nezletilého dítěte, kde musí soud určit i výši výživného. Prostě když se rodiče nedohodnou, tak nechá Jarka rozhodnout soud.

3) Soud neuzná deklarované výdaje otce s výjimkou přiměřených nákladů na bydlení, cestu do práce a stravu. Rozhodně jsou neuznatelnými výdaji splátky úvěrů, pojistné, nadstandardní výdaje za luxusní věci apod.

4) Jarka může dokonce požadovat po otci, aby ji uhradil nově stanovené výživné zpětně a to až rok, tedy od doby opuštění společné domácnosti ze strany manžela,

5) Pokud otec nebude respektovat rozhodnutí soudu a výživné nebude řádně a v plné výši hradit, může podat Jarka návrh na exekuci otcova majetku či příjmu. 

6) Pokud nezaplatí otec výživné za tři měsíce, dopouští se dokonce trestného činu zanedbání povinné výživy

Vyzbrojena informacemi jde Jarka do boje za vyšší výživné.


Zpracování rozvodových dokumentů, nebo návrhů na určení výživného či určení poměrů nezletilých dětí můžete objednat on-line, včetně poradenství už za cenu 3500,- Kč na mailu ProfiPravnik@gmail.com

Vše u Advokátní kanceláře Mgr. Miroslava Zemana, web. www.ProfiPravnik.cz



Nechce platit výživné? Musíte vyrazit do boje za vlastní dítě

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15595857888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více