Nejabsurdnější bankovní poplatek 2012:
Pohled novinářů (1. díl)


14. 02. 2013  12:37     Redakce BP.com     komentáře (1)

Ať již patříte mezi pravidelné čtenáře našeho webu, nebo mezi občasné čtenáře, o anketě „Nejabsurdnější bankovní poplatek“ jste jistě slyšeli. Letos probíhá již její osmý ročník. V samotném úvodu hlasování jsme vám přinesli pohled tiskových mluvčích tuzemských bank na danou problematiku. Nyní jsme s názorovou sondou zabrousili mezi ekonomické novináře. Jaký poplatek oni sami považují za nejabsurdnější? Anketa je rozdělena na dvě části, nyní přinášíme 1. díl:

Nejabsurdnější bankovní poplatek 2012: Pohled novinářů (1. díl)




Petr Kučera (Aktuálně.cz):

Já už několik let považuji za nejabsurdnější poplatek (z těch, co zbyly) paušál za "vedení úvěrového účtu", nazývaný občas také "za správu úvěru apod.", zejména pokud jde o jeho výši (ta vynikne hlavně v porovnání s běžným účtem, kde klient dostane za nižší měsíční paušál mnohem více služeb).

Aktuálně.cz v této souvislosti pak jako první upozornilo na průlomové rozhodnutí německého soudu, podle něhož je tento poplatek v rozporu s unijní legislativou.

Dalibor Z. Chvátal (Měšec.cz)

Absurdní považuji platit řádově 100-300 Kč za europlatby, které banku stojí řádově dvacetikorunu. Poplatky za zahraniční platby jsou dlouhodobě přemrštěné a zvláště firmy je vnímají jako "nutné zlo" na které si zvykly a neví, že se proti němu mohou aktivně bránit.

Zdeněk Bubák (za redakci Finparáda.cz):

Za absurdní poplatky považuji všechny, které jsou spojeny s operacemi prováděnými automaticky (viz zůstatek na účtu přes bankomat, příchozí platba, zřízení, změna nebo zrušení trvalého příkazu přes internetbanking, elektronický výpis z účtu apod.). Absurdní však jsou hlavně v tom případě, pokud si současně daná banka vybírá nějaký paušální poplatek za vedení účtu. V tomto paušálním poplatku by náklady na operace tohoto typu měly být právě zahrnuté a jde více méně o umoření nákladů na výpočetní systém a pořízení dalších nutných zařízení, jejich obsluhu, údržbu a spotřebu energie.

Jelikož téměř všechny poplatky v užším výběru jsou tohoto typu, hlasoval bych paradoxně pro ten poslední, a to pro "Výši poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou". Jaký je z hlediska nákladů rozdíl mezi tím, když si vkládám na účet peníze já nebo to provede tzv. třetí osoba?

Nikola Švábová (časopis dTest):

Musím říci, že ačkoliv je momentálně z profesního hlediska nejžhavější kandidát Poplatek za vedení účtu k hypotečnímu nebo spotřebitelskému úvěru, nakonec sama za sebe volím č. 1, tedy Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Tento poplatek mi naštěstí banka neúčtuje, ale děje-li se tak jinde, považuji to skutečně za skandální.

Zuzana Kohoutová (iDnes.cz)

Z vybraných poplatků považuju asi za nejabsurdnější ten třetí (Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou) a vlastně i čtvrtý (Poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking), tedy vše co je jen elektronicky, prakticky bez potřeby zásahu lidské ruky a tedy nároku na odměnu. Samozřejmě, že mě taky pálí nesmyslnost poplatků za vedení úvěrových účtů, ale nejsem si jistá, jestli jejich zrušením si klienti pomůžou, ty instituce si to vezmou ve vyšších úrocích. Ale zase na druhou stranu to bude průhlednější a hlavně porovnatelnější.

.

HLASOVAT MŮŽETE I VY – HLASOVÁNÍ PROBÍHÁ ZDE!

.



Nejabsurdnější bankovní poplatek 2012: Pohled novinářů (1. díl)

Pokrytectvi tohoto webu
Me prijde uplne absurni uctovat poplatek za reklamu na techto strankach. Prijde mi to uplne nemoraln...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16215115312

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více