Nejvýnosnější spořící účty ovládla Moneta. Inflace vám přesto sežere dvojnásobek


02. 06. 2020  05:40     Miroslav Zeman     komentáře (1)

U které banky dosáhnete nejlepšíh zhodnocení svých naspořených financí? Společnost Scott and Rose sestavila nový květnový žebříček. Největší zhodnocení získáte u Monety Money Bank a to až do výše úspor 600 tisíc korun. S vítězem si tak přijdete každý rok na 1,5 procenta zhodnocení. Ani takto relativně vysoké zhodnocení však neporazí inflaci, která ročně znehodnocuje úspory o více než 3 procenta.

Nejvýnosnější spořící účty ovládla Moneta. Inflace vám přesto sežere dvojnásobek




Sazby České národní banky v době koronavirové krize padají na dno. Aktuálně ČNB snížila repo sazbu na 0,25 procenta. Strmý pokles následovaly i další banky u svých spořících produktů. Naopak ke zvýšení úrokových sazeb u svých spořících účtů přistoupila Moneta Money Bank a Wüstenrot hypoteční banky. Obě banky stanovily svou úrokovou sazbu u vkladů bez omezení výše na 1,5 procenta.

Jak vypadá nejlepší zhodnocení? 1,5 procenta

V kategorii vkladů do 300 000 korun nabízí nejlepší podmínky Moneta Money Bank s 1,5 procenty, přestože stejnou sazbu nabízí i Wüstenrot hypoteční banka. U vkladu 100 000 korun tak dosáhneme u těchto bank roční zhodnocení 1 500 korun. 

Stejné pořadí platí i v případě kategorie od 300 000 do 600 000 korun. I zde vítězí dle porovnání podmínek Moneta Money Bank.

V případě úspor přesahujících 600 000 korun naopak vítězí Wüstenrot hypoteční banka. I v tomto případě získá střadatel zhodnocení 1,5 procenta. 

U všech kategorií se na třetím místě umístila Creditas. Tato banka se také dle hodnocení serveru www.BankovniPoplatky.cz stala v roce 2020 nejlevnější bankou. Právě díky vstřícné úrokové politice u této banky lidé nejen neplatí poplatky, ale náklady na vedení jejího běžnéh účtu jsou dokonce záporné. Banka tak klientům v souhrnu platí zato, že mají u ní veden svůj bankovní účet.

Inflace požírá úspory. Každý rok přijdeme u každé stokoruny o 3 koruny

I přes udržování relativně vysokých úrokových sazeb se vklad inflací znehodnocují. Inflace je totiž v České republice nejvyšší v celé Evropské unii. Aktuálně tak růst cen dosahuje u nás v průměru 3,2 procenta. Inflace je tak více než dvojnásobná, než úrokové zhodnocení u nejlepších vkladů. Ještě horší je však situace, kdy ponecháváme své úspory ležet volně na svých běžných účtech. Na běžných účtech je zhodnocení ještě výrazně nižší a obvykle nepřesahuje 0,1 procenta. Inflace tak každý rok znehodnotí naše úspory o výrazná 3 procenta. Na 100 korun úspor tak každý rok přicházíme aktuálně o 3 koruny.

U stavebního spoření dosáhneme výrazně větších zhodnocení

Ještě vyššího zhodnocení než u zmíněných spořících účtů dosáhneme s určitými omezeními u stavebního spoření, případně dalších investičních produktech. U stavebního spoření je však minimální riziko znehodnocení úspor a zákonem zajištěný státní příspěvek. Nevýhodou pak může být pro některé střadatele fakt, že po stanovenou dobu nesmí prostředky bezsankčně vybrat a volně použít. 

Výsledky hodnocení nejvýnosnějších spořících účtů:

V kategorii spořicích účtů s vklady do 300 tisíc Kč je nově první MONETA:

První příčka s nejvyšší úrokovou sazbou 1,5 % p.a. patří MONETA Money Bank se spořicím účtem typu Spoření. Ta od 23.4.2020 nabízí pro vklady do 1 mil. Kč úrokovou sazbu 1,5 % p.a., nad tuto částku pak úročí 0,25 %. 

Druhé místo se shodnou sazbou 1,5 % p.a. získala Wüstenrot hypoteční banka s Wüstenrot Spořicím účtem. Zvýhodněná úroková sazba ve výši 1,5 % p.a. je nabízena od 1.5.2020 pro nové klienty na období 6 měsíců bez omezení výše vkladu. Stávajícím klientům je nabízen navíc akční bonus ve výši 0,7 % p.a. na dobu 6 měsíců pro přívklady. Klienti tak mohou získat sazbu až 1,5 % (základní sazba 0,5 %, akční bonus 0,7 %, věrnostní bonus 0,3 %). Druhé místo jí patří zejména kvůli omezené době zvýhodnění.

Na třetí pozici postoupila Raiffeisenbank se Spořicím účtem XL. Ten je aktuálně úročen sazbou 1,25 % p.a. pro vklady do 150 tis. Kč za podmínky aktivního využívání účtu. Částka od 150 tis. Kč do 500 tis. Kč je úročena 0,70 % p.a. a nad 500 tis. Kč je úrok již jen 0,01 % p.a.

V kategorii spořicích účtů s vklady od 300 tisíc Kč do 600 tisíc Kč došlo ke kompletní změně:

První dvě místa jsou stejná jako v předchozí kategorii.

Na prvním místě je tedy MONETA Money Bank se spořicím účtem typu Spoření. Ta byla v minulém žebříčku druhá, nyní si tedy polepšila o jednu příčku. Spořicí účet je úročen 1,5 % p.a. pro vklady do 1 mil. Kč.

Druhá je se sazbou 1,5 % p.a. Wüstenrot hypoteční banka s Wüstenrot Spořicím účtem. Sazba je poskytována novým klientům po dobu 6 měsíců.

Třetí pozici získala Banka Creditas se Spořicím účtem + a úrokovou sazbou 1 % p.a. bez omezení výše vkladu.

V kategorii spořicích účtů s vklady nad 600 tisíc Kč je první Wüstenrot:

V kategorii spořicích účtů s vklady nad 600 tis. Kč si vyměnily pořadí MONETA Money Bank a Wüstenrot hypoteční banka z předchozí kategorie.

První příčku v této kategorii získala Wüstenrot hypoteční banka s Wüstenrot Spořicím účtem. Úrok pro nové klienty dosahuje výše 1,5 % po dobu 6 měsíců bez omezení výše vkladu.

Na druhé místo z minule prvního klesla MONETA Money Bank se spořicím účtem typu Spoření. Úroková sazba je taktéž 1,5 % p.a., nicméně „pouze“ na vklady do 1 mil. Kč, poté je sazba již „jen“ 0,25 % p.a. Z tohoto důvodu je na druhém místě.

Třetí pozice stejně jako v předchozí kategorii patří Bance Creditas se Spořicím účtem + a úrokovou sazbou 1 % p.a. bez omezení výše vkladu.

<hr>

Hlasujte v Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Nejvýnosnější spořící účty ovládla Moneta. Inflace vám přesto sežere dvojnásobek

spořící účet Moneta Bank
U spořícího účtu u MB došlo ke snížení úroku na 0,5 % . Podle veřejných zdrojů byla změna zjištěna ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16136967152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více