Není půjčka jako půjčka. V čem se úvěry liší nejvíce? Nejen v úrocích


20. 02. 2019  00:26     pujcka.co     komentáře (0)

Úvěrový trh se díky novele zákona o spotřebitelském úvěru posunul o krok vpřed. Přísnější podmínky pročistily nabídku poskytovatelů a výrazně ji zúžily. Mohlo by se tak zdát, že na trhu zůstaly jen ty poctivé společnosti, nicméně stále se můžeme setkat s přehnaně vysokými úroky, s nesmyslnými poplatky a s řadou dalších absurdit.

Není půjčka jako půjčka. V čem se úvěry liší nejvíce? Nejen v úrocích




Organizace Člověk v tísni stejně jako v loni připravila analýzu, ve které si posvítila na bankovní i nebankovní půjčky. A co zjistila?

Obrovské rozdíly v cenách půjček

To, že se úroky liší, je v rámci konkurenčního boje pro zákazníky jen dobře. Jenže aby jedna společnost nabízela roční úrokovou sazbu 10 % a druhá 250 %, to už je na pováženou, a to jak u hotovostní půjčky, tak i online úvěru či půjčky vyřízené na pobočce. Enormní rozdíly v cenách půjček způsobují to, že zatímco někde za půjčených 50 000 Kč zaplatíte 2 000 Kč, jinde vám naúčtují až 40 000 Kč.

Člověk v tísni ve své analýze uvedl, že nejlepší nabídku lze hledat v Air Bank, Hellobank nebo Komerční bance, naopak půjčky, které se vám brzy mohou vymknout kontrole a za které zaplatíte téměř jednou tolik, co si půjčíte, nabízí např. CentroFinanc.

Přístup i ceny upomínek se výrazně liší

Další posuzovanou oblastí jsou náklady, které je zapotřebí uhradit v případě zpoždění splátky. V této otázce nejvstřícněji ke klientovi přistupuje opět Air Bank, stejně tak ale i Raiffeisenbank, Komerční banka, Zonky nebo Česká spořitelna. Opačný přístup k zákazníkům očekávejte např. u poskytovatele Ferratum.

Na pováženou jsou také občas náklady za upomínky, za ně si někteří úvěroví specialisté účtují přes 600 Kč. Na tak drahou upomínku můžete narazit třeba v MONETA Money Bank nebo v EC Financial Services.

Úvěrové kalkulačky chybí

Potřebujete-li půjčit hned, pak je pro vás ta pravá rychlá půjčka, kterou sjednáte online. V takovém případě vám výběr usnadní úvěrová kalkulačka, která ale není samozřejmostí. Na svých webových stránkách ji mají pouze dvě třetiny poskytovatelů.

Bohužel ale ani ti, kteří mají úvěrovou kalkulačku, nejsou stoprocentní. O správné funkčnosti by se dalo u některých z nich velmi pochybovat. Je totiž zapotřebí ve výpočtech vždy pracovat se správnými cenami.

Téměř třicetistránkové smlouvy odrazují

Analýza poukázala i na pozitiva. Jedním z nich je například smluvní dokumentace. Tu už najdete na stránkách téměř všech společností, jediný poskytovatel, který nemá obchodní podmínky uvedeny na svých stránkách je Consumer Finance Holding.

Bohužel ale dostupnost smluv je jedna věc a jejich rozsah druhá. Ten v průměru činí 27 stran, což je rozsah, který se chce jen málokomu alespoň jednou důkladně přečíst.



Není půjčka jako půjčka. V čem se úvěry liší nejvíce? Nejen v úrocích

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více