Nové banky jedou. Dojedou do černých čísel už letos?


25. 04. 2014  15:13     Redakce BP.com     komentáře (1)

V tomto týdnu zveřejnily své finanční výsledky hned dvě banky, které působí na českém trhu relativně krátce a které stojaté vody bankovního byznysu svým agresivním nástupem značně rozčeřily.  Obě dvě informace jsou značně pozitivní – ukazují, že i konzervativní přístup k jádru bankovního podnikání, myšleno důraz na úrokové, nikoliv poplatkové výnosy, mlže při vhodně zvolené strategii naplňovat nebo dokonce překonávat plány akcionářů.

Nové banky jedou. Dojedou do černých čísel už letos?




Air Bank v roce 2013 snížila roční ztrátu o 76 %, z 340 milionů Kč v roce 2012 na 80 milionů v loňském roce. Dle generálního ředitele Ericha Čomora se banka přibližuje k bodu zvratu a černým číslům a dosáhne jich o rok dříve, než predikoval zvolený obchodní plán a obchodní model. Počet klientů se zvýšil na 213 tisíc, tito drží v bance přes 156 tisíc běžných účtů a 160 tisíc spořicích účtů a na vkladech u banky deponují přes 43 miliardy Kč.

Equa Bank zveřejnila již data za 1. čtvrtletí roku 2014 a i tato čísla mohou naplňovat akcionáře optimismem. Bance se podařilo o třetinu snížit ztrátu, k čemuž dopomohl hlavně více než 200 procentní růst klientského kmene (Equa má 87 tisíc klientů). I tento nižší počet klientů však stačí na více než dvaadvacetimiliardovou bilanční sumu, jež se meziročně zdvojnásobila. Bance se přitom podařilo zvýšit počet klientů i jejich angažovanost na úvěrových aktivitách jak na straně retailové, tak u podnikatelského klientského segmentu.

Bude zajímavé sledovat, jak si tyto a další banky, které s poplatkovou politikou pracují relativně méně než zavedené bankovní domy, povedou v letošním roce. Dojedou do černých čísel? Pomůže jim snižování ztráty v utužování důvěry u těch klientů, na něž působí červená čísla ve finančních výkazech zisků a ztrát jako pověstný červený hadr na býka, a proto produkty těchto bank zatím ignorují? A jak se s nástupem těchto bank a rostoucí mobilitou klientů (poznámka pro nespokojené klienty: VYUŽÍVEJTE VÍCE KODEX MOBILITY!) vyrovnají velké banky, jejichž pozice zejména v retailovém bankovnictví může být dále oslabována?

No, rok 2014 bude pro bankovní sektor v České republice bezesporu opět velmi zajímavým rokem. Naše redakce bude všechny výsledky bedlivě sledovat a analyzovat.   



Nové banky jedou. Dojedou do černých čísel už letos?

Škoda, že tam nemáte Fio banku
Myslím si, že z nových bank si vede suverénně nejlépe česká FIO, tak by mne zajímala nějaká čísla. ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12580207408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více