Nové složení ČNB sazby nezvedlo


04. 08. 2022  15:26     Tomáš Volf     komentáře (0)

ČNB na svém dnešním zasedání jednalo o sazbách poprvé v novém složení. Centrální bankéři se nakonec rozhodli sazby ponechat beze změny na 7 %.

Nové složení ČNB sazby nezvedlo




Převážná část trhů s tímto scénářem počítala. Poslední zvýšení sazeb bylo razantnější, a proto si ČNB dnes mohla dovolit sazby neměnit. Nová data o inflaci však dorazí již v následujících dnech a dá se očekávat, že červencové ceny porostou o více než 18 %, dojde tedy k dalšímu nárůstu tempa zdražování.

Stále panuje velký rozpor mezi restriktivní měnovou politikou ČNB a expanzivní politikou vlády. Tyto dva přístupy nejsou v souladu, jsou v přímém rozporu, a to není dobrý signál. Zatímco ČNB růstem sazeb bojuje s inflací, vláda jí zvyšováním výdajů roztáčí.

Dnešní rozhodnutí znamená tedy nejspíš jen pauzu ve zvyšování sazeb a není vyloučeno, že na dalším jednání ČNB sazby opět mírně zvedne. Bude však záležet na vývoji inflace.

Nová bankovní rada nebude utahovat měnové podmínky tak ochotně jako ta předchozí, ale pod vlivem zvyšování inflace, která se pravděpodobně za červenec podívá nad 18 % meziročního růstu, bude složité nečinně přihlížet. Můžeme tedy počítat spíše s nějakou formou tlaku na posilování koruny.

Jedním z hlavních argumentů, proč sazby nezvedat je fakt, že vyšší úroky dál zvedají ceny hypoték, spotřebitelských úvěrů pro domácnosti i překlenovací a provozní úvěry pro firmy a podnikatele. To pochopitelně může mírně domácí ekonomiku.

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Nové složení ČNB sazby nezvedlo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12482139872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více