Obavy investorů ohledně růstu světové ekonomiky jsou přehnané, předpovídá HSBC Global Asset Management


31. 07. 2019  14:22          komentáře (0)

  • Obavy z recese či medvědího trhu v roce 2019/20 jsou přehnané
  • Zlepšení situace v Číně povede k růstu ekonomik rozvíjejících se zemí
  • Investoři podstupující durační riziko doplácejí na klíčovou inflaci
  • Investoři by měli hledat příležitosti v aktivech s fixním výnosem na vybraných kapitálových trzích

Obavy investorů ohledně růstu světové ekonomiky jsou přehnané, předpovídá HSBC Global Asset Management




Od počátku roku 2019 prošly investiční trhy silným oživením. Jednou z klíčových událostí pro investory byla změna politiky centrálních bank, které se v čele s americkým Fedem začaly přiklánět k příznivějšímu postoji. Spotřebitelé a podniky tak získali přístup k dostupnějším úvěrům, což podpořilo hospodářský růst. HSBC Global Asset Management zveřejnila pololetní investiční výhled na zbytek roku 2019.

Hlavní témata pro investory v roce 2019: 

  1. Neopodstatněná pesimistická očekávání

„Myslíme si, že obavy z recese nebo medvědího trhu jsou přehnané, a jako investoři stále zaujímáme pozitivní přístup k riziku. To z důvodu kombinace rozumného růstu na globálních trzích, solidních firemních výsledků a podpůrné politiky,“ říká Joseph Little, Global Chief Strategist v HSBC Global Asset Management.

Vyhlídky recese jsou podle něj spíše rizikem pro rok 2021 a dále. Investoři spravující portfolio s více aktivy by měli hledat příležitosti v aktivech s fixním výnosem na vybraných kapitálových trzích, které nabízejí atraktivní ocenění.

  1.  Inflace je zanedbané riziko

Druhým tématem je klíčová inflace, která by v blízké době neměla podstatně vzrůst, přestože ceny na trzích jsou nyní nastavené s dlouhodobým očekáváním nízké inflace. Na to doplácejí investoři, kteří podstupují durační riziko a kteří nejsou odměněni za expozici vůči úrokovému riziku. To se podepisuje na vládních dluhopisech.

Extrémní oceňování úrokového rizika negativně ovlivňuje i očekávané výnosy podnikových dluhopisů, což činí tento typ aktiva méně atraktivním.

  1. Vzestup na rozvíjejících se trzích 

Zdá se, že se hlavně díky zlepšení situace v Číně zotavují i ekonomiky rozvíjejících se zemí. Ocenění řady aktiv na těchto trzích je poměrně atraktivní a mají potenciál překonat tržní očekávání.

 

Rizika růstu globálních trhů – „klíčové momenty“

První riziko, na které analytici HSBC upozorňují, je zhoršování růstových trendů oproti jejich očekáváním. To může být způsobeno buď pokračujícím zpomalením americké ekonomiky, čínskou politikou selhávající v podpoře ekonomické aktivity, nebo zhoršením ziskovosti podniků. 

Druhé riziko se týká politiky. Pokud by se americké ekonomice podařilo překonat očekávání, došlo by k růstu inflace a reálných úrokových sazeb, a tím pádem by mohlo dojít k návratu k „jestřábímu přístupu“. To by mělo významný dopad na investiční trhy. 

Výhled pro globální růst a inflaci

„Navzdory lepšímu výhledu pro zbytek roku 2019 se investoři stále obávají vývoje na globálních trzích. Tento cyklický pesimismus je podle nás přehnaný. Celkově vidíme, že globální ekonomika roste rozumným tempem a mění se pouze růstové faktory. Růst v USA pravděpodobně zpomalí, ale v ostatních ekonomikách se postupně zlepší,“ myslí si Joseph Little.

Globální inflace by se neměla příliš měnit s pár výjimkami na rozvíjejících se trzích. Růst ceny ropy bude koncem roku 2019 tlačit na zvyšování základních sazeb, ale jádrová inflace pravděpodobně zůstane utlumená vzhledem k tomu, že výhled růstu není dostatečně silný na to, aby v letošním roce vytvořil významné, robustní cenové tlaky. 

Spojené státy

USA nevykazují výrazné nerovnováhy, které by mohly vyvolat recesi. Spotřebitelské výdaje jsou podpořeny situací na trhu práce a realitní trh nevykazuje známky přehřátí. Riziko představuje poměrně vysoká úroveň podnikových dluhů, se kterou ale současná politika USA počítá. Co by se mohlo změnit, jsou růstové faktory. V současné době dosahuje HSBC Nowcast (nástroj k měření ekonomické aktivity v reálném čase využívající „big data“) v USA hodnot kolem 3 % – nad trendem a výše než letošní minimum 2 %. 

 

Posíléní ekonomiky díky loňskému snížení daní pomalu vyprchá a americkou ekonomiku zasáhne zpožděný dopad zvýšených sazeb fondů Fedu v letech 2017 a 2018, který zapříčiní zmírnění ekonomického růstu. I přesto HSBC Global Asset Management neočekává, že tempo růstu klesne pod 2 %, a to i díky stále mírně akomodativní měnové politice. 

Úrokový diferenciál mluví i nadále ve prospěch amerického dolaru ve srovnání s eurem a japonským jenem. Pokud se tržní očekávání snížení sazeb Fedu ukážou jako neopodstatněná, hodnota dolaru by opět mohla vzrůst. Když nedojde k nějakému velkému makroekonomickému šoku, dolar by neměl zaznamenat výraznější pohyb.

Čína 

Mimo hranice Spojených států předpokládá HSBC Global Asset Management, že další velké světové ekonomiky v čele s Čínou zažijí stabilní nebo zvyšující se růst. Uvolnění činské politiky od poloviny roku 2018 přispělo k růstu na globálních trzích. Data o dovozu naznačují, že čínská domácí poptávka se pomalu zotavuje z propadu minulých let, což by mohlo podpořit i ostatní ekonomiky.

Eurozóna

„Růst v eurozóně zůstává utlumenější. Stabilní trh práce, odolný sektor služeb a akomodativní politika však znamenají, že růst v eurozóně se bude pohybovat kolem současného trendu díky tomu, že výrobní sektor těží z lepších podmínek v Číně,“ uzavírá Joseph Little



Obavy investorů ohledně růstu světové ekonomiky jsou přehnané, předpovídá HSBC Global Asset Management

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12463850368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více