Obyvatelé Kraje Vysočina jsou ohroženi lichvou, ukázal průzkum


11. 09. 2012  11:50     TZ     komentáře (0)

Více než 23 % spotřebitelů v Kraji Vysočina se již setkalo s lichvářem, stejný počet lidí zároveň přiznává, že nedokáže rozlišit bezpečný úvěr. Ukázal to průzkum agentury GfK, realizovaný v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru.





Nejčastěji by si lidé na Vysočině půjčili na nákup automobilu či motocyklu (téměř 36 %), nebo na nákup vybavení domácnosti. Celých 23,5 % spotřebitelů by si půjčku vzalo pro zajištění domácnosti (platby za energie, nájemné apod.), dalších 18,5 % pro zajištění denních potřeb, tedy pro běžné nákupy. „Obě dvě kategorie dohromady tvoří poměrně vysoký počet lidí, kteří si berou půjčku na zajištění základních životních potřeb, přitom se jedná o nejohroženější skupinu obyvatel,“ říká profesor Michal Mejstřík, člen vládního NERV, ředitel poradenské společnosti EEIP a jeden ze zakladatelů projektu Navigátor. „Právě ti, kdo si musí půjčit na pokrytí životních potřeb, nemají často následně na splácení úvěrů a tak si půjčují dál a dál a dostávají se do úvěrové spirály, která končí velmi špatně,“ vysvětluje Mejstřík. Podle něj je navíc potřeba vzít v potaz skutečnost, že více než pětina spotřebitelů v kraji se již setkala s lichváři.

 

Dalších 23 % spotřebitelů navíc přiznává, že nedokáže rozlišit bezpečný úvěr. „To je velmi vysoké procento, které svědčí o nízké finanční gramotnosti obyvatel Kraje Vysočina,“ varuje Petr Teplý, výzkumný pracovník Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a spolutvůrce projektu Navigátor. Dalších 27 % spotřebitelů v kraji neví, na koho se obrátit, nebo kde zjistit, zda je nabízený úvěr bezpečný, téměř 5 % spotřebitelů si úvěrovou smlouvu před podpisem nepřečte.

 

Velmi nízké povědomí mají obyvatelé v Kraji Vysočina také o tom, jaké spotřebitelské úvěry mají jejich rodinní příslušníci (22,5 % přehled nemá), třetina rodičů se se svými dětmi o spotřebitelských úvěrech nebaví a ani neví, zda jejich děti nějaký úvěr mají. „Je to přitom právě rodina, kde by finanční gramotnost měla začínat. Rodinní příslušníci by se měli zajímat o to, jaké úvěry či půjčky v rodině jsou, protože mnohdy se jejich nesplácení a sankce mohou dotknout také jich samých,“ upozorňuje profesor Mejstřík.

    Ideální úvěr podle obyvatel Kraje Vysočina?  
  • Nízký úrok přijatelný pro obě strany (27 %)
  • Transparentní podmínky (22 %)
  • Možnost nastavení doby splácení, pojištění (9 %)


Obyvatelé Kraje Vysočina jsou ohroženi lichvou, ukázal průzkum

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12475856048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více